IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Osram светна в зелено

Въпреки загубата за последното тримесечие, за цялата финансова година производителят на осветлителни тела е на печалба

11:12 | 12.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки добрите резултати Osram затяга програмата си за спестяване на разходите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки добрите резултати Osram затяга програмата си за спестяване на разходите. Снимка: Ройтерс

Бившето дъщерно на Siemens дружество Osram успява през изминалата финансова година да се измъкне от зоната на загубите. Въпреки загубата през последното тримесечие на годината производителят на осветлителни тела постигна печалба в размер на 34 млн. евро за годината и по този начин надмина значително пазарните очаквания за печалба в размер на 25 млн. евро. През миналата година листнатата на Mdax отчете загуба в размер на стотици милиони евро.

Все още обаче опасенията не са съвсем неоснователни въпреки дори надвишените отчасти годишни цели за фискалната година. Така например продажбите през четвъртото тримесечие падат с 3 на сто до 1,33 млрд. евро. Ако се елиминират натоварванията заради силното евро и някои портфолио ефекти, приходите ще отчетат увеличение от 4%.

По отношение на чистия резултат между юли и септември (при Osram фискалната година приключва на 30-и септември), бе отчетена загуба от 29 млн. евро, докато анализаторите очакваха доста по-сериозна загуба от 33 млн. евро. 

Както бе обявено и по-рано, за тази година не се предвижда изплащане на дивидент. Дали ще има такова през текущата година, за момента остава неясно. Условията за това обаче са „нелоши“: Osram ще постигне "значително увеличаване" на печалбата си през новата финансова година.

Наскоро компанията възприе трудна програма за строги икономии, с която бяха закрити хиляди работни места. В това отношение компанията намира, че е направила "повече от планираното". Така до края на 2013/14 ще бъдат закрити 8700 работни места. В тази бройка се включват и наскоро обявените съкращения в северноамериканския бизнес и в Траеунройт в Бавария. Брутните спестявания вероятно ще достигнат до края на 2014/15 общо 1,2 милиарда евро. Osram искаше да спести около 1 милиард евро.

Подобно на всички доставчици в осветителната индустрия и бившето дъщерно предприятие на Siemens трябва да се справи с преминаването към LED технологията. В конкуренцията на компании като например Philips или Zumtobel ситуацията е подобна. Докато приходите в бизнеса с осветителни тела падат, чистата печалба рязко поема нагоре.

Първите реакции на пазарните участници на резултатите на Osram бяха смесени. „Като цяло различните цифри се колебаят около прогнозата, но перспективата за значително увеличение на нетната печалба е добър знак", казва трейдър, цитиран от DPA. Освен това е завишена и целта за намаляване на разходите. „В крайна сметка няма големи отклонения, а акцията може да продължи възходящата си тенденция", заяви още дилърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още