IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic съкращава нови 7 000 служители

Концернът ще закрие няколко завода за полупроводници и ще се съсредоточи върху по-доходоносни бизнеси

11:13 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Panasonic съкращава нови 7 000 служители

Японският производител на потребителска електроника Panasonic напредва с преструктурирането си. Групата обмисля драстични съкращения на работни места в подразделението си за полупроводници, съобщават няколко японски медии в четвъртък, позовавайки се на информирани източници.

По този начин броят на служителите от сегашните около 14 000 служители може да бъде намален наполовина до началото на следващата фискална година, която започва на 1-и април. Освен това компанията вече водила преговори с чуждестранни компании за продажбата на част от заводите за чипове. Подразделението за полупроводници е „проблемното дете“ на концерна, заедно с телевизионния бизнес. 

Наскоро японският икономически вестник Nikkei съобщи, че Panasonic ще прекрати напълно производството на плазмени телевизори до края на текущата финансова година. Поделението за телевизори, подобно на полупроводниковото подразделение, напоследък отчита сериозни загуби. Едва наскоро японската компания обяви и продажбата на своето здравно поделение на американски инвеститор.

Но и това не е всичко - Panasonic се оттегли от развитието на смартфоните за частни клиенти. Компанията ще преустанови производството в единствената си фабрика за смартфони до март 2014 г. През юли компанията заяви, че продажбите ѝ на мобилни телефони намаляват рязко през тримесечието април-юни, което се дължи отчасти на приетата от най-големия оператор NTT DoCoMo нова маркетингова стратегия, която предлага големи отстъпки за смартфони, направени от Sony Corp и Samsung Electronics Co. NTT DoCoMo е най-големият мобилен оператор в Япония с над 60 млн. абоната.

След преструктурирането и на бизнеса с полупроводници Panasonic иска да се съсредоточи повече върху област, която обещава стабилен ръст – автомобилния сектор, пишат още японските медии. Най-важните заводи за полупроводници на концерна са в Япония. Освен там компанията има заводи в Китай, Индонезия, Малайзия и Сингапур.

Японската полупроводникова индустрия страда от силната конкуренция на Южна Корея и Тайван, както и от спада в търсенето на плоскоекранни монитори и телевизори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още