Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Патентната война между Qualcomm и Apple се изостря

Производителят на чипове дава на съд четири доставчика на Apple

гледано: 1817   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Патентната война между Qualcomm и Apple се изостря още повече. Производителят на чипове дава на съд четири доставчика на Apple, понеже по нареждане на концерна от Купертино те са преустановили плащанията към компанията, предава The Verge.

Засегнати са Foxconn, Pegatron, Wistron и Compal, за всички от които Qualcomm твърди, че са спрели да плащат авторски и лицензионни възнаграждения за патентованите технологии, използвани в продуктите на Apple.

Apple е инструктирал четирите компании да не плащат, докато тече процесът на патентната борба - която включва съдебни дела в САЩ, Китай и Англия срещу Qualcomm. Apple твърди, че Qualcomm злоупотребява с позицията си на доминиращ доставчик на смартфонни модеми, за да изисква необосновано високи тарифи за лицензиране на патентите. Очевидно е, че Apple се надява да не плаща таксите, докато съдията не постанови присъда.

Сега Qualcomm се надява да обърне сценария, като главният консултант на компанията Дон Розенберг заяви, че Apple злоупотребява с позицията си на „най-богатата компания в света, като се опитва да принуди другите на несправедливи и неразумни лицензионни условия". 

Още по темата

Запитана за коментар, Apple насочи към изявление, направено от главния изпълнителен директор Тим Кук по време на неотдавнашния разговор с анализатори. Qualcomm „се опитва да изцежда Apple за дял от общата стойност на iPhone", когато технологията ѝ е само "една малка част от това, което е iPhone". В предишно изявление Apple съобщи, че се опитва да преговаря с Qualcomm от пет години и че най-сетне е решила да задържи плащанията, „докато правилната такса не бъде определена от съда".

Поредицата съдебни дела започна с нещо, което може да породи още по-голям проблем за Qualcomm - дело от страна на Федералната търговска комисия на САЩ, в което се твърди, че Qualcomm злоупотребява с пазарната си позиция, подобно на твърденията на Apple. Samsung и Intel подадоха кратки съдебни искове по-рано през тази седмица, подкрепяйки Федералната търговска комисия. 

Още по темата

Qualcomm твърди, че Apple се съгласява да покрие всякакви парични щети, които доставчиците му понасят за отказ от плащане на такси и потенциално нарушаване на договорите им с Qualcomm. Запитан за потвърждение, говорител на Apple заяви: "Не знам дали това е правилно твърдение".

Ако Apple покрива някои от щетите, това означава, че Qualcomm може да използва този последен съдебен процес не само като начин за възстановяване на изгубените плащания, а като опит да нападне Apple. Qualcomm твърди, че вече е подал отделен иск срещу Apple директно за "незаконна намеса" в лицензионните споразумения.

Задържаните плащания представляват проблем за 500 млн. долара за Qualcomm само за това тримесечие. След като научи, че доставчиците на Apple отказват да платят, Qualcomm трябваше да намали прогнозите си за приходите за тримесечието, а подобни спадове биха могли се появяват през всяко следващо тримесечие, докато тази юридическа битка бъде изиграна до край.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Хардуер
Кои са най-използваните в момента в България Android смартфони?