IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на центрове на данни преживява бум

52 сливания и придобивания са осъществени на този пазар между януари и юни според Synergy Research Group

09:30 | 25.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Центровете за данни са гореща собственост, въпреки че много компании се отказват от тях, за да прехвърлят своите информационно-технологични операции онлайн – в облака, пише в. Wall Street Journal.

Тези места с размера на складове, където са позиционирани множество сървъри и друг хардуер, могат да бъдат скъпи и неефективни за управление.

Но някои са взимани от доставчици на услуги за колокация, които отдават тези места за съоръжения за облачни услуги, предлагани от Amazon.com, Microsoft и други технологични компании. Бързият растеж на изчислителните облаци засилва конкуренцията за нови и стари локации и стимулира консолидацията сред операторите на центрове на данни.

Synergy Research Group е регистрирала 52 сливания и придобивания на пазара на центрове за данни между януари и юни, което представлява 18% увеличение спрямо първите шест месеца на 2018 г. Броят е по-висок и от общо сделките за цялата 2016 г.

Повечето от споразуменията включват центрове за данни, купуващи конкуренти или създаващи съвместни предприятия заедно, коментира Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy. Но данните включват и придобиването на съоръжения, отхвърлени от компаниите, които се насочват към облака, допълва той.

Осем сделки за центрове за данни са били завършени през юли, а още 14 чакат формално финализиране, посочва още Synergy в доклад от миналата седмица. Тя е отчела общо 300 сделки за сливания и придобивания на центрове за данни от 2015 г. с обща стойност от над 65 млрд. долара.

Броят на центровете за данни по света, които са притежавани и управлявани от доставчици на облачни услуги, наемодатели на центрове за данни и други технологични фирми, е нараснал до близо 9100 тази година, от 7500 миналата, сочат данни на IDC. Тя очаква броят да надмине 10 хил. до 2020 г.

Междувременно броят на центровете за данни, притежавани и управлявани от компании извън технологичния сектор, които поддържат своите IT системи на тях, се очаква да се свие до 28 500 през 2020 г. от 35 900 през 2018 г., посочват от IDC. Gartner изчислява, че 80% от големите компании в Северна Америка ще затворят своите центрове за данни до 2022 г., от 10% през 2017 г.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още