IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на компютри бележи първия си годишен ръст от 2011 г. насам

По-високите продажби през четвъртото тримесечие се дължат на преминаването към устройства с новата версия на Windows

13:29 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продажбите на персонални компютри са нараснали през четвъртото тримесечие, подкрепени от компаниите, които се насочват към устройства с по-новата версия на операционната система на Microsoft – Windows, сочат най-новите данни на компаниите за проучване на пазара, цитирани от Wall Street Journal.

Ръстът през четвъртото тримесечие помогна на пазара на персонални компютри през 2019 г. да отбележи растеж на годишна база. Това се случва за първи път от 2011 г. насам, твърдят от International Data Corp. (IDC) и Garner.

Компаниите бързат да купят компютри с Windows 10, с които да заменят старите с Windows 7, след като Microsoft обяви, че ще спре тази по-стара версия на софтуера.

"Пазарът на персонални компютри отбелязва растеж за първи път от 2011 г., подпомогнат от по-голямото търсене за ъпгрейдване до Windows 10“, коментира Микако Китагава, старши анализатор в Gartner.

По данни на Gartner производителите на персонални компютри са продали 70,6 млн. устройства през четвъртото тримесечие, или с 2,3% повече спрямо година по-рано.

Продажбите на настолни компютри, лаптопи и други компютри са се повишили с 4,8% на годишна база до 71,8 млн. броя, твърдят от IDC.

IDC и Gartner използват различни дефиниции за персонални компютри, което води до разликите в данните за продажбите.

Lenovo Group, HP и Dell Technologies продължават да доминират в индустрията. Те контролират около 66% пазарен дял взети заедно през четвъртото тримесечие, посочват от IDC. По данни на Gartner общият дял е 65%.

"Пазарът ще има своите предизвикателства, но тази година беше ясен знак, че търсенето на персонални компютри все още съществува“ въпреки конкуренцията на мобилните устройства и други развиващи се компютърни форми, коментира Раян Райт, който е вицепрезидент на IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още