Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Пазарът на смартфони нарасна за първи път от 2017 г.

Международните продажби на смартфони са нараснали с 4% миналата година

Пазарът на смартфони нарасна за първи път от 2017 г.

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Световният пазар на смартфони е нараснал за първи път от четири години, но общият брой на продадените миналата година устройства остава под нивата преди пандемията, сочи доклад на Counterpoint Research.  

Годишните продажби на смартфони са се увеличили с 4% на годишна база през 2021 г. до 1,39 млрд. бройки, след като коронавирусната пандемия и недостигът на компоненти засегнаха доставките.

Данните на Counterpoint показват, че през 2017 г. производителите на смартфони са продали 1,56 млрд. бройки, а броят е спадал всяка година от 2018 до 2020.

Повишеното търсене на места като Северна Америка, Латинска Америка и Индия е допринесло за общия растеж на търсенето миналата година според Хармит Синх Уалиа, старши анализатор в Counterpoint Research.

„Растежът в Съединените щати е воден предимно от търсенето на първите 5G смартфони от серията iPhone 12 през първото тримесечие на 2021 г.“, коментира Уалиа. Това търсене продължава през годината, след като тримесечието от октомври до декември завърши добре заради празничните промоции и продажбите за Черния петък, допълва той.

Още по темата
Индия е отбелязала по-висок процент на подмяна на устройства, по-добри наличности, както и по-привлекателни възможности за финансиране за телефони от среден и висок клас, казва Уалиа.

Тази седмица Counterpoint Research обяви, че продажбите на смартфони в Китай са се понижили с 2% на годишна база по няколко причини, включително световния недостиг на чипове и компоненти, който ограничава възможностите на производителите на смартфони за доставка на устройствата им.

„Пазарното възстановяване можеше да е по-добро, ако не беше недостигът на компоненти, който засегна по-голямата част от втората половина на 2021 г. Основните брандове са се справили с дефицита на компоненти сравнително по-добре и са успели да нараснат като са спечелили пазарен дял от големи марки“, казва Синх Уалиа.

Как се представиха производителите на смартфони?

Samsung запази челната си позиция като най-голям производител на смартфони в света по обем на продажбите, въпреки че заводите ѝ във Виетнам бяха под блокада заради Covid за известно време.

Южнокорейската компания е продала около 271 млн. устройства през 2021 г., което е 6% ръст на годишна база, след като търсенето на средния ѝ клас смартфони се е увеличило.

Тази седмица Samsung заяви, че очаква търсенето на смартфони и таблети през текущото тримесечие да спадне спрямо периода октомври-декември поради слаба сезонност и несигурностите около доставките на компоненти. Но компанията заяви, че планира да разшири продажбите на устройствата от флагман серията си Galaxy S и да пусне конкурентни масови 5G модели.

Counterpoint посочва, че част от растежа на Samsung е бил ограничен от нарастващата конкуренция на пазари като Индия и Латинска Америка.

Apple, която отчете рекорден пазарен дял в Китай за последното тримесечие, е постигнала 18% растеж на продажбите на годишна база до 237,9 млн. бройки заради силното представяне на серията iPhone 12. Обемът на продажбите се е увеличил на ключови пазари като Съединените щати, Китай, Европа и Индия.

Китайският производител на смартфони Xiaomi се радва на 31% ръст на годишна база до 190 млн. продадени устройства. Въпреки че обемът на продажбите е значително по-малък от този на Samsung и Apple, през последните години Xiaomi се разви до третият по големина производител на смартфони в света. В момента тя е основен бранд в Индия, след като през 2018 г. детронира Samsung.

Oppo и Vivo също регистрираха двуцифрен растеж миналата година, продавайки съответно 143,2 млн. и 131,3 млн. устройства.

В доклада си Counterpoint Research посочва, че има причина за оптимизъм за растежа на индустрията за смартфони през 2022 г., ако светът се справи с пандемията и ако проблемите с доставките бъдат разрешени до средата на годината.

Въпреки това някои анализатори и инвеститори очакват глобалният недостиг на чипове да продължи до края на годината и дори през 2023 г.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Apple е показала новите си очила за смесена реалност на борда на директорите си