IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Apple надвиши очакванията на Wall Street

За второ поредно тримесечие продажбите на iPhone растат с двуцифрен темп, но на iPad спадат

09:31 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Apple надвиши очакванията на Wall Street

Apple Inc. се похвали с второ поредно тримесечие на двуцифрено нарастване на продажбите на iPhone.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания заяви, че е продала 35,2 милиона iPhone през тримесечието, приключило на 28 юни, което представлява ръст от 12,7% спрямо 31,2 милиона единици за същия период преди година. Данните отстъпват съвсем малко на прогнозите на анализаторите за продажби на 35,9 милиона iPhone.

„Ние сме развълнувани от резултатите, и сме развълнувани от това накъде сме се запътили. Инерцията е много силна", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в интервю за The Wall Street Journal.

Кук твърди, че силните продажби на iPhone са били стимулирани от търсенето в Бразилия, Русия, Индия и Китай, общо известни под наименованието БРИК.

"Страните от БРИК са невероятни", казва Кук, като отбелязва, че продажбите на iPhone в тези страни са нараснали с 55%, включително ръста в Китай от 48%.

Въпреки това обаче продажбите на Ipad се свиват с 9,2%, като това е второ поредно тримесечие на спад, което показва, че таблетите сякаш достигат пазарно насищане и са все по-притиснати от смартфоните и по-мощните компютри.

Продажбите на компютрите Mac междувременно продължават да демонстрират сила, като отчитат ръст, докато целият световен пазар на компютри спада по думите на Кук с 2%.

През последните няколко години юнското тримесечие традиционно е най-слабо за Apple, тъй като компанията се подготвя за нови продукти, които да представи преди края на годината. Технологичният гигант разчита на очакван нов продуктов тласък, предизвикан от по-големи модели iPhone и поредица от умни часовници преди края на годината, за да стимулира приходите, които напоследък пострадаха след повече от десетилетие на забележителен растеж, давайки израз на опасенията, че Apple губи постепенно своята иновативна мощ.

Продажбите на iPhone за последните тримесечия (в млн. броя)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още