IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Персоналните компютри преживяват най-продължителния спад в историята си

Продажбите спадат за четвърто тримесечие, след като евтините таблети се превърнаха в първи избор на развиващите се пазари

10:48 | 11.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на персонални компютри в световен мащаб са се понижили за четвърто поредно тримесечие, отчитайки най-продължителния на спад в историята си, съобщи BBC, като се позова на данни на изследователската компания Gartner Inc.

През второто тримесечие доставките на персонални компютри в света са намалели до 78 млн. броя, което представлява спад от 10,9% на годишна база, посочват от компанията.

През последните години продажбите се свиват заради нарастващата популярност на таблетите. От Gartner подчертават, че навлизането на пазара и на евтини таблети е нанесло допълнителен удар по продажбите на персоналните компютри, особено в развиващите се икономики.

„На развиващите се пазари евтините таблети се превърнаха в първо компютърно устройство за мнозина, които в най-добрия случай само отлагат покупката на персонален компютър”, заяви Микако Китагава, главен анализатор в Gartner, цитиран в съобщението на компанията.

Данни на конкурентите им от IDC показват спад от 11,4% на годишна база на доставките на персонални компютри през периода. От IDC, която използва малко по-различен метод за изчисляване на данните, отбелязаха, че през второто тримесечие са били доставени общо 75,6 млн. персонални компютъра.

От компанията обаче изтъкват, че данните са по-добри от очакваните и че вероятно ще се подобряват през следващите месеци.

„При положение, че динамиката през второто тримесечие е толкова близо до прогнозите, все още очакваме известно подобрение през втората половина на годината”, заяви Джей Чу, старши анализатор в отделя за наблюдение на световните продажби в IDC.

Той обаче предупреди, че секторът е изправен пред рискове и че трябва да бъде свършена много работа, за да се стигне до обрат.

„Слабостта на развиващите се пазари е заплаха за дългосрочния растеж в основния бизнес”, твърди Чу. „И още нещо - макар че усилията на хората от бранша за понижаване на цените и за въвеждане на чувствителните на допир екрани да правят персоналните компютри по-привлекателни, все още трябва да бъде направено много за представянето на атрактивни продукти и за справяне с конкуренцията на устройства като таблетите”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Когато дойде време за Upgrade пак ще скочат продажбите. На индустрията и трябват истински компютри и сървъри. До няколко години ще се уравновесят нещата, дори мисля, че продажбите на таблети ще спадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още