IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петима шефове в Apple са продали акции на компанията за 143 млн. долара

Планираните продажби са били направени дни преди книжата на технологичния гигант да поевтинеят

17:47 | 26.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петима шефове в Apple са продали акции на компанията за 143 млн. долара

Високопоставени ръководители на Apple, включително изпълнителният директор Том Кук, са продали голям брой свои акции на компанията в предварително планирана продажба, пише Business Insider.

Изпълнителният директо на компанията Тим Кук е продал 348 425 акции на стойност около 35 млн. долара и вече притежава по-малко от 1% от Apple. Преди това той беше продавал свои дялове през 2010, 2011 и 2012 г.

Главният маркетинг директор Фил Шилер, главният финансов директор Лука Местри и главният юридически съветник и старши вицепрезидент Брус Сеуел са продали по 348 846 акции, също за по малко над 35 млн. долара.

Предварително планираните продажби на акции дават възможност на ръководството на дадена компания да получи своето възнаграждение, базирано на представянето на акциите на компанията, като в същото време ги предпазва от обвинения, че продават книжата си единствено, когато им е изгодно. Разбира се, мениджърите избират кога да бъдат насрочвани продажбите. Спорен въпрос вече е дали пускането на новите продукти на Apple кара акциите на компанията да поскъпват или поевтиняват.

Продажбите са направени между 5 и 22 септември, точно преди да започнат проблемите на Apple след пускането на новия iPhone 6 и броени дни, след като акциите на компанията достигнаха рекорден връх.

Apple претърпя кошмарна сесия в четвъртък, след като проблемите с актуализацията на мобилния софтуер iOS 8.0.1 и сведенията за огъващия се iPhone 6 Plus доведоха до спад на цената на акциите на компанията с 3,5%, който коства 20 млрд долара на пазарната оценка на технологичния гигант. Търговията в петък ще покаже дали лошото представяне в четвъртък е било отражение на крайната оценка на пазара за проблемите с iOS и iPhone 6 Plus или разпродажбите ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ragnarok
преди 9 години
CEO-то на Apple се казва ***, а не Том
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още