IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поддръжници на европейските субсидии за чипове искат ограничения за чужди фирми

Няколко държави не са склонни да предоставят значителна помощ на производители на полупроводници

11:49 | 01.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ключови страни от Европейския съюз (ЕС) подкрепят усилията на Брюксел да се превърне в суперсила на пазара на чипове, но не са склонни да предоставят твърде много държавна помощ на производителите на полупроводници, пише Bloomberg.

Представители на Белгия, Франция, Германия, Италия и Нидерландия се притесняват, че прекомерните държавни инвестиции в производството на чипове могат да доведат до надпревара за субсидии между страните от ЕС или дори до свръхпроизводство на компоненти, твърдят източници, запознати с дискусиите.

Тези държави подкрепят усилията за създаване на модерни чипове, но подчертават, че държавната помощ трябва да се насочва повече към иновации, отколкото към производство, допълват източниците. Страните не искат да налагат вето върху използването на държавна помощ, а по-скоро да се уверят, че парите се харчат разумно. Някои от тези страни подчертават, че държавната помощ трябва да бъде насочена към укрепване на европейските компании.

Въпреки че ЕС трябва да стане по-конкурентоспособен и автономен, петте столици предупредиха срещу т.нар. решоринг, или връщане на производство, преместено в чужбина, обратно в страната на произход.

Петте държави се срещнаха преди публикуването на предстоящото предложение на ЕС за Закона на чиповете, което ще изложи идеите на Европейската комисия за превръщане на блока в световен лидер в производството на полупроводници - ход, който може да направи континента по-малко зависим от Азия и САЩ за важни компоненти за коли, смартфони и перални машини. ЕС иска до 2030 г. да произвежда половината от чиповете в света – цел, която изисква континентът да удвои производството си на полупроводници.

Въпросните държави вероятно ще разгледат внимателно плановете на комисията на 8 февруари, тъй като еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон миналата седмица каза пред репортери, че законът ще включва планове за използване на държавна помощ за модерни производствени предприятия. Планът може да бъде подкрепен с десетки милиарди евро финансиране както от бюджета на ЕС, така и от страните от блока, но дори държави, които могат да спечелят от чуждестранни инвестиции, са подчертано предпазливи.

Представители на петте държави не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing разглеждат Германия като част от своите европейски планове за разширяване. Intel даде да се разбере, че вероятно ще иска милиарди държавна помощ, за да се позиционира в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още