IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на TSMC достигнаха рекорд за първото тримесечие

Търсенето на чипове остава голямо, а кризата с недостига на компоненти продължава

14:06 | 08.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) са достигнали рекорд през първото тримесечие благодарение на търсенето на чипове, използвани в смартфони, компютри и автомобили, докато продължаващият недостиг на компоненти помогна за нарастването на цените, пише Bloomberg.

Приходите са нараснали с 36 на сто до 491,1 млрд. нови тайвански долара (17 млрд. долара) за трите месеца до края на март. Средната прогноза на анализаторите беше за 469,4 млрд. нови тайвански долара. TSMC, най-големият поддоставчик на чипове в света, ще обяви пълния си финансов отчет по-късно този месец.

Търсенето на смартфони, умни телевизори и други устройства от производители като Apple и Samsung Electronics остава голямо, въпреки че потребителите на основни пазари в Европа и САЩ се отърсват от блокадите заради пандемията и от работата от вкъщи.

Междувременно дефицитът на чипове все още не е намалял. Времето за чакане на поръчки на полупроводници отново нарасна през март заради блокадите, свързани с Covid-19, в Китай и заради земетресението в Япония, което засегна производството, твърдят от Susquehanna Financial Group.

TSMC продължи да работи в Китай, въпреки че много други заводи спряха работа, за да отговорят на местните политики, свързани с пандемията. В края на март гигантът заяви, че ще реорганизира производствените си приоритети, за да се справи с промяна в търсенето, предизвикана от Covid рестрикциите в Шанхай и Шънджън. По същото време председателят на компанията Марк Лиу заяви, че TSMC не планира да ревизира надолу прогнозата си за приходите от продажби и капиталовите разходи за 2022 г.

Цената на акциите на TSMC спадна с около 8% от началото на годината. Тя беше засегната от по-мащабния спад при технологичните акции по света, както и от блокадите в Китай, които натежаха върху потребителското търсене и повлияха на веригите на доставки. Днес стойността на книжата на TSMC се повиши с 0,2% преди обявяването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още