IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Huawei засягат и азиатските ѝ продажби

В някои страни магазините отказват да се запасяват с телефони на компанията, защото се опасяват, че няма да могат да ги продадат

15:43 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговци на смартфони в някои азиатски страни отказват да приемат устройства на Huawei за продажба, след като повече потребителите се отказват от техните устройства заради притесненията, че Google спира бизнеса си с китайската фирма, а това ще доведе до спиране на услугите ѝ, предава Ройтерс.

Google заяви, че ще се съобрази със заповедта на американския президент Доналд Тръмп да спре да работи с Huawei, което означава, че сегашните собственици на телефони Huawei са изправени пред възможността да спрат да получават ъпдейти на операционната система Android от края на август. Новите телефони ще загубят достъп до популярни приложения като YouTube и Chrome.

Същевременно някои потребители в Сингапур и Филипините побързаха да продадат своите телефони Huawei, сочат данни на търговци и онлайн магазини.

Но малцина са онези, които са готови да купят.

"Ако купим нещо, което е безполезно, как ще го продадем?“, пита Дилън Он, търговец в Wanying, сингапурски магазин за продажба и поправка на устройства.

„Не защото Huawei е лош продукт. Той е много добър продукт. Просто никой не иска да го купува сега заради американската политика“, посочва още той, допълвайки, че се опитва да продаде наличното от Huawei на чуждестранни купувачи, като се надява, че те са по-малко наясно със сегашните събития.

Говорител на Huawei е коментирал пред Ройтерс, че компанията „ще продължи да предоставя ъпдейти за сигурност и услуги след продажбата на устройства за всички налични смартфони и таблети на марките Huawei и Honor”.

Преди това компанията заяви, че разработва собствен мобилен софтуер и все още може да използва версията на Android с отворен код, която обаче няма достъп до приложенията на Google.

Тази седмица Huawei презентира и нови смартфони във Великобритания, въпреки че броят на потребителите, разпродаващи техните устройства в Азия, нарасна.

Преди това около петима души на ден са се опитвали да продават телефоните си Huawei, но броят им е скочил до 20 души дневно в последните два дни, твърди Зак от Mobile Square в Сингапур, който отказва да разкрие фамилията си.

"Обичайно можете да видите хора, които искат да продадат старите си телефони, защото искат да ги заменят с нови“, допълва той. „Сега виждаме хора, които искат да продадат най-новите си“.

Carousell, най-популярният онлайн магазин в Сингапур, твърди, че броят на продажбите на телефони Huawei се е увеличил повече от два пъти в дена, в който Съединените щати обявиха мерките си.

Смартфоните на Huawei имаха 14% дял от пазара в Сингапур миналата година, сочат данни на Canalys.

Филипините

Мобилните търговци във Филипините също стоят настрана от продуктите на Huawei.

“Вече не приемаме телефони Huawei. Те няма да се купуват от клиентите“, твърди Хамида Норамида, търговец на нови и използвани телефони в търговския център Greenhills в Манила. По думите ѝ тя е била щастлива, че е успяла да продаде всички запаси от Huawei P30 Pro преди обявяването на новините от Google в понеделник.

Друг търговец в Greenhills посочва, че би купувал телефони на Huawei само с 50% намаление.

"Продажбата ще бъде риск“, коментира Телма, търговец, пожелал да не разкрива фамилията си.

Но някои смятат това за възможност да се сдобият с качествен телефон на ниска цена.

„Първата ми реакция беше да се притесня, че сегашният ми Huawei ще стане безполезен“, коментира Си И, 24-годишен студентка от Сингапур. „Но Google посочи, че сегашните потребители на Huawei няма да бъдат засегнати... след това се успокоих“. По думите ѝ сега е готова да си купи нов модел Huawei на по-ниска цена.

В сряда японските телекоми KDDI и Ymobile на SoftBank заявиха, че ще отложат пускането на Huawei P30 Lite, който трябваше да се появи по щандовете в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още