Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Продажбите на компютри растат след няколко тримесечия спад

Според Gartner са продадени 63 млн. бройки през тримесечието. IDC ги оценява на 64,9 млн.

Продажбите на компютри растат след няколко тримесечия спад

Снимка: Pixabay

Продажбите на персонални компютри са нараснали през второто тримесечие – за първи път от миналата година, твърдят две компании за пазарни проучвания. Това се случва благодарение на факта, че компаниите са се насочили към ъпгрейд на технологията с новия Windows 10 и е намалял недостигът на процесори, пише Wall Street Journal.

В глобален мащаб продажбите са достигнали 63 млн. бройки през тримесечието, завършило през юни, или с 1,5% повече спрямо година по-рано, сочат данни на Gartner. Междувременно IDC твърди, че световният пазар на персонални компютри е нараснал с 4,7% до 64,9 млн. продадени бройки.

Разликите в данните произтичат от факта, че всяка от компаниите дефинира персоналните компютри по различен начин. Gartner не включва Chromebook в изчисленията си, но добавя т.нар. ултрамобилни премиум устройства, като Surface на Microsoft, които пък IDC не брои.

Силните продажби на настолни компютри са помогнали за компенсиране на слабостта на мобилните персонални компютри, коментира Микако Китагава, старши анализатор в Gartner. Освен това секторът е спечелил и от намаляването на недостига на процесорите на Intel, посочва тя.

„Недостигът засегна най-вече малките и средните играчи, докато големите производители се възползваха и продължиха да растат, завземайки пазарен дял от по-малките“, твърди Китагава.

Въпреки че се очаква Microsoft да спре поддръжката на операционната си система Windows 7 през януари, анализаторът на IDC Лин Хуан твърди, че ръстът на продажбите на персонални компютри не се очаква да бъде толкова голям, както когато спря поддръжката на Windows XP.

Още по темата

На Lenovo Group, HP и Dell Technologies се падат 64,1% от продажбите на компютри през тримесечието според Gartner, а според IDC – 67%. И двете компании твърдят, че Lenovo е увеличила дела си на световния пазар на персонални компютри спрямо предходната година.

Въпреки че прогнозата за процесорите е за подобрение, Китигава твърди, че международните търговски спорове и потенциалното налагане на мита носят несигурност на пазара.

"Повечето лаптопи и таблети в момента се произвеждат в Китай и продажбата на тези устройства в САЩ може да се сблъска със значително увеличение на цените, ако бъдат наложени наказателни мита, а производителите не предприемат бързи действия, за да отговорят на това“, посочва тя.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Добрите новини за пазара на компютри са още по-добри за Google