Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Производителят на чипове Micron прави фонд за инвестиции в изкуствен интелект

Засега инвестициите ще са за 100 млн. долара, предназначени за стартъпи, работещи в сферата

Производителят на чипове Micron прави фонд за инвестиции в изкуствен интелект

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Micron Technology възнамерява да вложи до 100 млн. долара в стартъпи, които работят над технологии за изкуствен интелект за автономни автомобили и автоматизация на фабрики, предава Ройтерс.

Базираният в Айдахо производител на чипове стартира корпоративна програма за рисков капитал преди повече от десетилетие, но инвестициите му досега са били „много спорадични" и „много близо до основната ни дейност" за създаване на чипове, призна Сумит Садана, главен оперативен директор на концерна. 

Възвръщаемостта на съществуващите операции за рисков капитал е стабилна, но компанията вярва, че в крайна сметка може да продава повече чипове с памет, като разширява участието си в технологиите за изкуствен интелект, тъй като те се занимават с огромни количества данни, които може да се съхраняват върху продуктите на Micron, поясни още Садана по време на първата конференция за изкуствен интелект на компанията в Сан Франциско, където обяви решението на концерна. Малко от предишните инвестиции на Micron бяха публично оповестени, коментира Ройтерс.

Още по темата

Новозаделените средства ще бъдат инвестирани както в хардуерни, така и в софтуерни стартъпи, работещи над технологиите за изкуствен интелект, казва Садана. Micron има специален интерес към инвестициите в технологии за самоуправляващи се автомобили, добавена и виртуална реалност, както и технологията за автоматизиране на фабриките, каза той. Компанията вече има бизнеси в тези области.

„Ще увеличим значително темпа на нашите инвестиции", каза Садана.

Задачите на изкуствения интелект, като преподаване на компютри за разпознаване на изображения или човешка реч, изискват огромно количество данни и изчислителна мощ.

Конкурентите на Micron в бизнеса с чипове обаче също осъзнават това. Така например подразделението за рисков капитал на Intel Corp инвестира повече от 1 млрд. долара през последните години в стартъпи, работещи над изкуствен интелект, а Nvidia Corp изпълнява програма, която да помогне на няколко хиляди малки компании да използват нейните чипове.

Micron пояснява, че една пета от финансирането за рисков капитал за стартиращи фирми ще отиде за екипи, ръководени от жени и малцинствени групи. Фондацията Micron, неправителствената организация на компанията, ще осигури фонд от 1 млн. долара безвъзмездни средства за университети и организации с нестопанска цел, извършващи изследвания върху изкуствения интелект.

Първите три бенефициента са Berkeley Artificial Intelligence Research Lab, Stanford Precision Health и Integrated Diagnostics Center, както и AI4All – неправителствена организация, която организира летни лагери за студенти от малцинствени групи.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Galaxy S10: По-голям екран, повече камери... всичко в повече