IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на чипове увеличават инвестициите си, докато търсенето расте

Някои анализатори се опасяват от свърхпредлагане, когато новите заводи заработят

09:30 | 05.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Компаниите за чипове по света планират големи инвестиции в звената си за проучвания и развойна дейност в опит да отговорят на нарастващото търсене, докато глобалният недостиг на полупроводници продължава, пише CNBC.

Най-големият поддоставчик на чипове TSMC обеща да инвестира 100 млрд. долара в рамките на три години, за да ускори производството на модерни технологии, които се ползват в редица чипове.

През януари фирмата заяви, че капиталовите ѝ разходи ще нараснат с до 47% до 2022 г., като допълни, че планира да похарчи между 40 и 44 млрд. долара тази година, спрямо 30 млрд. долара миналата година.

Тайванският гигант, който има пазарна капитализация от близо 600 млрд. долара, изгражда завод за 12 млрд. долара във Финикс, Аризона, и друг в Япония, за да увеличи производствения си капацитет. Той има няколко други фабрики, които са в процес на развитие.

TSMC със сигурност не е единственият производител на чипове, който инвестира във високотехнологични заводи, които ще отворят врати след три до четири години.

През март миналата година конкурентът Intel заяви, че планира да похарчи 20 млрд. долара за два нови завода за чипове в Аризона. Intel има присъствие в Аризона от повече от 40 години, а в щата има добре развита екосистема, свързана с индустрията за полупроводници. Други големи компании с присъствие там са On Semiconductor, NXP и Microchip.

Samsung, най-голямата южнокорейска компания, не даде прогноза за 2022 г., но през януари разкри, че е похарчила 90% от разходите си за 2021 г. (40,1 млрд. долара) за бизнеса си с чипове.

През 2021 г. компаниите за чипове по света похарчиха 146 млрд. долара за нов производствен капацитет и за проучвания, сочат данни на Gartner. TSMC, Samsung и Intel – три от най-големите производители на чипове, отговарят за около 60% от цялата сума.

„Капиталовите разходи почти ще се удвоят през петгодишния период от 2021-2025 г. спрямо 2016-2020 г.“, коментира анализаторът Питър Хенбъри от Bain.

„Това увеличение се дължи едновременно на все по-голямата сложност на водещите технологии в областта, които включват повече стъпки и изискват по-скъпи инструменти, но е и в отговор на недостига на чипове, докато производителите увеличават капацитета си в много технологии“, допълва той.

Дефицитът на чипове продължава

Въпреки огромните суми, които са инвестирани, индустрията за полупроводници все още се бори да произведе достатъчно чипове.

„Просто не можем да направим достатъчно чипове, за да задоволим търсенето на обществото на всичко, което е захранвано от полупроводници“, коментира Глен О‘Донъл, директор проучвания във Forrester.

Чипове се ползват във всичко – от чайници и перални до слушалки. Много продукти, като автомобилите, съдържат десетки полупроводници. Някои спекулират, че ще има „пренасищане с чипове“, след като всички нови фабрики заработят, но О‘Донъл не е съгласен.

„Човешката раса е пристрастена към технологиите“, казва той. „Търсенето ще продължи да се увеличава, а не да намалява. Всъщност съм скептичен, че всички тези инвестиции всъщност са достатъчни“.

В краткосрочен план Хенбъри очаква възстановяването от недостига на чипове да бъде много „накъсано“.

В дългосрочен план той вижда малък риск от свръхпредлагане през следващите две до три години, като ще е необходимо повече време за изграждането на фабриките на чипове, които бяха обявени наскоро.

„Въпреки това ще следим за бъдещо свръхпредлагане“, казва той, допълвайки, че вероятно ще бъдат построени повече фабрики, тъй като правителствата усъвършенстват и завършват схемите си за стимулиране на индустрията.

Някои от компаниите, които не са особено познати, също планират да увеличат разходите си тази година.

Базираната в Мюнхен Infineon, която е най-големият европейски производител на чипове, заяви, че ще похарчи допълнителни 2,4 млрд. евро за разширяване на операциите си, за да отговори на търсенето.

Междувременно френско-италианската ST Micro обяви, че ще удвои инвестициите си тази година до 3,6 млрд. долара, за да се справи с търсенето. Миналата година базираната в Женева компания, сред чиито най-големи клиенти са Tesla и Apple, похарчи 1,8 млрд. долара.

Няколко други компании във веригата на доставките на полупроводници ще спечелят от инвестициите, направени от производителите на чипове.

„Гледайте компании като ASML, Applied Material и Air Products”, коментира О‘Донъл. „Те са ключови доставчици на тези заводи за производство на чипове, така че на път да се насладят на собствен бум“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още