IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Apple към 1 трлн. долара

Пазарната капитализация на концерна днес е по-голяма от общата стойност на Exxon Mobil, Procter & Gamble и AT&T

08:22 | 03.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки новината, че Apple загуби второто си място на пазара на смартфони за сметка на китайския концерн Huawei през изминалото тримесечие, производителят на iPhone успя да стане стане първата публична компания, оценена на 1 трлн. долара. След представянето на по-добри от очакваното резултати във вторник, цената на акциите на компанията се покачи с почти 6% в сряда и продължи своята възходяща тенденция в четвъртък.

Акциите на технологичната компания поскъпнаха с 2,8% до 207,05 долара в четвъртък, с което ръстът от вторник насам става около 9%. Същия ден компанията представи резултатите за тримесечието до края на юни, които надминаха очакванията, и заяви, че ще осъществи обратно изкупуване на акции за 20 млрд. долара.

Както показва графиката, преди десетилетие бе направо немислимо Apple да достигне пазарна капитализация от 1 трлн. долара. През 2008 г. компанията току-що пусна iPhone, iPad беше все още ограничен в тайните лаборатории, а в годините на финансовата криза пазарната капитализация на Apple е в размер на 76 млрд. долара.

През 2006 г., годината преди представянето на iPhone, Apple генерираше по-малко от 20 млрд. долара продажби и нетна печалба от едва 2 млрд. долара.

Infographic: Apple's Road to $1 Trillion | Statista

10 години и 1,4 милиарда продадени телефони по-късно компанията, основана през 1976 г. в гараж в Лос Алтос, Калифорния, отново пренаписва историята. До миналата година продажбите ѝ нараснаха 11-кратно до 229 млрд. долара – вторите по големина в S&P 500, а нетната печалба се увеличи с двойно по-бърз темп до 48,4 млрд. долара, което я прави най-печелившата публична компания в САЩ.

Днес приходите на Apple задминаха брутния вътрешен продукт на страни като Португалия, Нова Зеландия и редица други. По пътя си тя промени начина, по който потребителите се свързват помежду си и компаниите вършат ежедневната си търговия.

Пазарната капитализация на Apple е по-голяма от общата стойност на Exxon Mobil, Procter & Gamble и AT&T. Сега компанията сформира 4% от индекса S&P 500.

Акциите на компанията от Силициевата долина са поскъпнали с над 50 000 процента от първичното си публично предлагане (IPO) през 1980 г., докато ръстът на S&P 500 през същия период е от едва 2000 процента.

През този период Apple се разви от компания, продаваща персоналните компютри Mac, до архитект на мобилната революция.

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Boom & Bust. Вече има буум, но скоро ще дойде и БУМ. Епъл почват да губят почва из под краката. Далече не са иноватора от преди, даже в момента в някои отношения догонват или не успяват да догонят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
v_tin
преди 5 години
Достатъчно ясно казах- докато има балъци ще има и тарикати. Ти си от тарикатите- радвай се , защо се заяждаш с мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
pjc50313869
преди 5 години
Поредбният лаик се изказа! Разбирам, че е тъжно да нямаш акции от тази компания, но моля те не ни занимавай с личните си проблеми... Епъл далче не печели само от телефони, а има стотици патенти имено при мобилните устройства, от къдео печели доста (не случайно са един от пионерите). Телефонът им бил струвал 250 долара - факт! Ама за колко го продават и колко от него продават?!? Gross profit margina на Епъл е близо 40% при този абурдно конкурентен сектор. Айде да те видим теб! Във финансите "специалисте" не се гледа дали даден продукт ти харесва лично или не! Важно е дали можеш да правиш пари от него! А тези правят толкова, че за 3 години съм +100% напред. Ама ти си дръж лилипутчо на снимката и му се кланяй, барем те вземе да цепиш дърва у Сибир, че там друго нЕма. Със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Всички на балъците разчитаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
нищо работа казваш , а ? смешници , всеки го може , а ? ей го де е китай :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
v_tin
преди 5 години
Надути отчети и преекспонирани продукти. Това е епъл, да пуснат на свободна продажба целият пакет от акции и тогава ще се види колко струва. По спомен един от телефоните струваше около 250 долара, а се продаваше за 800. Е щом има балъци , ще има и тарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още