IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm лобира за възможността да продава чипове на Huawei

Щатската забрана няма да попречи на китайския концерн да получи необходимите компоненти, твърди американският производител

09:29 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg </em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската компания за чипове Qualcomm Inc. лобира за това администрацията на Тръмп да отмени ограниченията върху продажбата на модерни компоненти на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co., като по този начин влиза в засилващата се технологична битка между САЩ и Китай.

Qualcomm е заявил на американските политици, че забраната им за износ няма да попречи на Huawei да получи необходимите компоненти и просто рискува да предаде милиарди долари от продажбите на Huawei на чуждестранните конкуренти на американската фирма, става ясно от презентация, която базираната в Сан Диего щатска компания разпространява във Вашингтон и достъп до която е получил The Wall Street Journal.

Qualcomm лобира да продава чипове на Huawei, които китайската компания би включила в своите 5G телефони, които използват новия стандарт за супер бързи телекомуникации. Американските производители на чипове се нуждаят от лиценз от Министерството на търговията, за да доставят много такива компоненти на Huawei, след като федералното правителство постави компанията в черен списък за износа и наложи други ограничения.

С тези ограничения САЩ предоставят на чуждестранните конкуренти на Qualcomm пазар на стойност до 8 млрд. долара годишно, заяви компанията в презентацията си.



Повече от година служители от администрацията на президента Доналд Тръмп твърдят, че поставянето на ограничения за Huawei е необходимо, тъй като смятат, че китайският концерн представлява значителни рискове за националната сигурност по отношение на връзките с китайското правителство, позиция, която някои американски съюзници започват да възприемат. През миналия месец британското правителство заяви, че ще възпрепятства местните телекомуникационни компании да купуват ново оборудване, изградено от компанията. Huawei отрича, че е заплаха и казва, че действа независимо от китайското правителство.

Кампанията на Qualcomm се стреми да се възползва от понякога противопоставящите се политически приоритети на администрацията на Тръмп за, от една страна, противопоставяне на заплахите за сигурност от Китай, като същевременно гарантира финансовото здраве на американските компании, критично важни за американската технологична конкурентоспособност, много от които имат значителни бизнес интереси в Китай. Qualcomm също така подчертава как усилията на САЩ за ограничаване на продажбите на чипове за Китай се провалят заради сложни взаимоотношения между производители и клиенти в индустрия, която обхваща целия свят.


Промяна в правилата на Министерството на търговията през май, насочена към подразделението за чипове на Huawei, HiSilicon, ефективно спря бъдещата продукция на най-модерните чипове. Но американските компании не могат лесно да се намесят и да доставят заместващи чипове на Huawei поради изискването за лиценз, оставяйки вратата отворена за чуждестранните компании. Политиците „неволно създадоха големи финансови възможности за двамата чуждестранни конкуренти на Qualcomm“, заявиха от компанията.

Qualcomm твърди, че тайванската MediaTek Inc. и Samsung Electronics Co. ще имат полза от американските мерки.
„Ако Qualcomm подлежи на лицензиране на износ, но чуждестранните му конкуренти не подлежат, правителствената политика на САЩ ще предизвика бързо изместване на пазарния дял на 5G чипсети в Китай и извън него“, заяви американският производител на чипове. Това ще попречи на американските изследвания и лидерство по въпросите на 5G, твърди той, наричайки го „неприемлив резултат за американските интереси“.

Samsung отказа коментар по темата. MediaTek не би обсъждала с медии конкретни клиенти, но заяви, че инвестицията ѝ в 5G технология ѝ позволява да печели клиенти в световен мащаб.

Предоставянето на лиценз би довело до генериране на приходи за милиарди долари за Qualcomm и подпомагане на неговото финансиране за разработване на нови технологии, твърди компанията. Отказът на лиценз би помогнал на чуждестранните конкуренти на Qualcomm, пояснява той, но едва ли ще повлияе на Huawei, защото може да си придобие компоненти от други производители.

Лобирането съвпада с решението на Qualcomm на дългогодишен спор за патентни права с Huawei. Съгласно сделката, постигната миналия месец, Huawei се съгласи да плати 1,8 милиарда долара за уреждане на спор за минали лицензионни такси и подкрепи многогодишно лицензионно споразумение за идните години.

Двете страни преговаряха с месеци за споразумение, а то не е обвързано с усилията за лобиране, твърди човек, запознат с въпроса. Qualcomm е кандидатствал за лиценз за продажба на 5G чипсети на Huawei през юни, преди да бъде постигнато споразумението.

До миналата година Huawei беше важен клиент за Qualcomm, когато Министерството на търговията постави китайската компания в черен списък. Главният финансов директор на Qualcomm Акаш Палхивала заяви пред анализаторите в края на юли, че бизнесът на компанията с Huawei вече е незначителен.

„Работим усилено, за да измислим как да продаваме на всеки [производител], включително на Huawei“, каза главният изпълнителен директор Стив Моленкопф по време на разговора с анализаторите.  


Qualcomm попадна в центъра на политическата криза между САЩ и Китай. През 2018 г. президентът Тръмп блокира оферта за 117 милиарда долара за Qualcomm от страна на Broadcom Inc., тогава базирана в Сингапур, поради загриженост, че сливането ще попречи на САЩ в технологичната ѝ конкуренция с Китай.

Ограниченията на Министерството на търговията все още позволяват на производителите на чипове да осъществяват някаква дейност с Huawei, понякога чрез преместване на производство в чужбина или косвени доставки на  Huawei. В други случаи доставчиците определят, че определени продукти не са обект на американските ограничения, и са възобновили продажбите си на Huawei. Докато Qualcomm се нуждае от лиценз за своите водещи 5G чипове, американската компания успя да продължи да доставя някои други компоненти до Huawei, тъй като те съответстват на правителствените разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още