IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renesas: Ще са нужни четири месеца, за да възстановим производството на чипове

Японският концерн все още оценява щетите, нанесени от пожара, разразил се в негов завод

21:45 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Японският производител на чипове Renesas Electronics очаква заводът му за полупроводници, който спря работа заради пожар, да възстанови производството до четири месеца, будейки притеснения сред някои от най-големите автомобилни концерни в островната страна относно намаляващите доставки на ключови компоненти, съобщава Nikkei Asia Review.

„Очакваме да са нужни малко повече от 100 дни преди заводът да заработи на пълен капацитет“, изтъква Хидетоши Шибата, президент и главен изпълнителен директор на Renesas. 

Renesas е вторият по големина производител на автомобилни чипове в света след холандската NXP Semiconductors и ключов доставчик на Toyota Motor и Nissan Motor. Всяко спиране на производството на автомобилните производители оказва значително въздействие върху японската икономика, като автомобилите представляват около 18% от износа и 15% от производството на страната.

На 19 март избухна пожар във фабриката на Renesas в Хитачинака, префектура Ибараки, която се намира северно от Токио. Огънят успя да повреди 23 машини, които са от критично значение за производството на чипове, съобщава Шибата.

Той добавя, че сега е значително „по-уверен“, че производството може да се възстанови след месец, както посочва и на 21 март.

Шибата обаче призна, че ще има недостиг при доставките за месец-два, след като Renesas изчерпа настоящите си запаси. Очаква се тези запаси да бъдат използвани в рамките на месец след рестартирането на производството във фабриката.

"Ще направим всичко възможно, за да скъсим времето", добавя Шибата.

Пожарът в завода на концерна е поредното препятствие пред възстановяването на индустрията на полупроводниците, която е притисната от повишеното търсене от страна на компаниите за потребителска електроника и автомобилните концерни.

Според Шибата все още се извършват ремонтни и укрепителни работи в засегнатия от пожара завод.

Повечето от повредените машини ще бъдат подменени през април и май.

Renesas ще компенсира загубената продукция, като използва други свои фабрики и подизпълнители. Според Шибата загубите ще бъдат компенсирани през третото и четвъртото тримесечие.

Японският концерн владее близо 20% от световния пазар на микрокомпютри, които се използват в автомобилите и в други машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още