IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Apple ще произвежда топ смартфоните си в Индия

За американския концерн това е начин да избегне рисковете от китайско-американската търговска война

08:50 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители оправят рекламен винил за новия iPhone XS в Ахмедабад, Индия.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служители оправят рекламен винил за новия iPhone XS в Ахмедабад, Индия. Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. възнамерява да започне сглобяването на топ телефоните си в Индия чрез местното звено на Foxconn още през 2019 г. Така за първи път тайванският производител ще произвежда продукта в страната, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. 

По-важното е, че Foxconn иска да асемблира в Индия най-скъпите модели, като устройствата от флагманското семейство iPhone X, което потенциално ще доведе бизнеса в Индия на ново ниво. 

Дейността ще се осъществява в завода на Foxconn в град Шриперамбудур в южния щат Тамил Наду, твърди източник на агенцията, който не е упълномощен да говори с медиите и отказва да бъде поименно назован.

Foxconn, която вече произвежда телефони за Xiaomi Corp в Индия, ще инвестира 25 милиарда индийски рупии (356 млн. долара) за разширяване на завода, включително и инвестиции за производството на iPhone, поясни по-рано министърът на индустрията на Тамил Наду Ем Си Сампат. По думите му вложението може да създаде 25 000 работни места.

Втори източник също пояснява, че Foxconn планира да произвежда iPhone в Индия, което би могло да помогне на нея и на Apple да ограничат въздействието на търговската война между САЩ и Китай.

Първоначално за плановете съобщи местният вестник Hindu. Той писа на 24 декември, че заводът на Foxconn ще започне да произвежда различни модели на iPhone.

Говорителката на Apple Труди Мюлер отказа да коментира темата, докато Foxconn заяви, че не коментира въпроси, свързани с настоящи или потенциални клиенти или с някой от техните продукти.

Досега базираната в Калифорния Apple сглобяваше само по-евтините модели SE и 6S в Индия чрез местното звено на Wistron Corp в технологичния център на Бангалор. Продажбите ѝ в Индия също са фокусирани върху по-нискобюджетните телефони - повече от половината от обема на продажбите се дължи на модели, по-стари от iPhone 8, пуснати през миналата година, става ясно от анализ на технологичната компания Counterpoint.

Apple представи по-скъпия iPhone X през миналата година, но според анализатори е свила производството на този телефон, тъй като започна да продава по-новите версии, iPhone XS и XR, глобално през тази година.

Все пак тя може да накара Foxconn да прави по-старата версия iPhone X в Индия, където продава по-евтини модели, за да получи по-голям дял от най-бързо развиващия се пазар на мобилни телефони в света.

Пълните подробности за сделката на Apple с Foxconn все още не са ясни и могат да се променят. Не е известно дали част от сглобяването на iPhone ще се премести от съществуващите фабрики на Foxconn в Китай и други места в Индия. Също така не е ясно дали производството ще бъде ограничено до сглобяване или ще включва производство на компоненти в Индия.

За Apple разширяването на асемблирането извън Китай е от решаващо значение за смекчаването на рисковете от китайско-американската търговска война.

Foxconn, най-големият в света производител на електроника, обмисля да изгради и фабрика във Виетнам, съобщиха виетнамските държавни медии по-рано през този месец. Ако тези планове се осъществят, това ще бъде една от най-големите последни стъпки на голяма компания да осигури допълнителна производствена база извън Китай.

По-рано Foxconn призна, че китайско-американските търговски спорове са едно от най-големите предизвикателства за нея, а нейните високопоставени мениджъри правят планове за противодействие на въздействието.

„Разширяването на производството на iPhone в Индия чрез Foxconn ще позволи на Apple да хеджира риска от каквито и да е било нови търговски политики в САЩ“, казва Навкендар Сингх, асоцииран директор по изследванията в International Data Corporation.

Индийските данъци върху вноса на устройства и компоненти също причиниха главоболия на Apple на пазар, на който американският концерн държи само 1% дял от доставките на смартфони.

Произвеждайки повече телефони на местно ниво ще помогне на Apple да спести скъпите данъчни задължения и мита и ще стимулира инициативата на премиера Нарендра Моди да направи Индия производствен център, каза Сингх.

Продажбите на iPhone на Apple ще се свият с близо една четвърт в Индия по време на четвъртото тримесечие, включващо празниците. Това ще насочи продажбите към първия им годишен спад от четири години насам, твърди компанията за пазарни проучвания Counterpoint.

Базираната в Купертино, Калифорния, компания не успява да направи истински пробив на индийския пазар, включващ 1,3 млрд. потребители. Вниманието към Apple тази седмица беше още по-голямо, след като тя обяви разочароваща прогноза заради отслабващите продажбите на големите развиващи се пазари.

Нийл Шах, директор проучвания в базираната в Хонконг Counterpoint Research, заяви, че продадените устройства ще са в диапазона 700 до 800 хил. бройки, спрямо около 1 млн. година по-рано. За цялата 2018 г. се очаква Apple да продаде около 2 млн. смартфона - спад с около 1 млн. спрямо 2017 г., допълва той.

Сред причините за всичко това е фактът, че индийците са спирани да купуват iPhone от високите цени на устройствата поради високите търговски мита и слабата рупия.

Apple шокира инвеститорите през миналия месец с по-ниска от очакваното прогноза за продажбите през Коледното тримесечие, която разтърси доставчиците на части по целия свят.

Foxconn вече изрази загриженост за търсенето на водещите устройства на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още