IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung иска да утрои своя пазарен дял при чиповете по поръчка

В момента компанията е на четвърто място по пазарен дял, целта е до 5 години да се изкачи до второ място след TSMC

13:49 | 26.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Корейският технологичен концерн Samsung Electronics възнамерява да утрои пазарния си дял при производството на чипове за външни клиенти в рамките на следващите пет години, предава Ройтерс, като цитира Е.С. Зън, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на новото подразделение за производство на чипове по дизайн на клиента в Samsung Electronics.

Това поделение беше обособено през май под шапката на отдела за полупроводници.

По думите на Зън компанията възнамерява да добавя агресивно нови клиенти, а крайната цел е да се изкачи до второто място след лидера TSMC.

Около две трети от оперативната печалба на Samsung идват именно от подразделението за чипове, но поне за момента основен двигател на продажбите са чиповете с памет, за които компанията има стабилни производствени мощности.

По данни на компанията за пазарни изследвания IHS през миналата година Samsung постига пазарен дял от 7,9% при производството за външни клиенти, който поставя компанията зад TSMC (50,6%), Global Foundries (9,6%) и UMC (8,1%). Целта на компанията е да постигне 25% пазарен дял.

Samsung произвежда подобни продукти още от 2005 г. и е сред сериозните производители на мобилни чипсети (SoC). Сред по-важните клиенти на компанията са Qualcomm Inc, Nvidia Corp и NXP Semiconductors.

Корейският концерн е и ексклузивен производител на Qualcomm Snapdragon 835, който се използва в почти всички флагмани с мобилната операционна система Android в момента.

Компанията е и първата, която започна масово производство на чипове по 10nm процес. През следващата година тя ще направи крачка и към 7nm, използвайки новата EUV (extreme ultraviolet) технология, която ще намали и разходите по производството на чипове.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още