IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung намалява капиталовите разходи

Компанията отново отчете приходи и печалба над очакванията на пазара, но се подготвя за по-трудни времена

09:01 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Корейският производител на електроника Samsung Electronics Co. отчете тримесечни резултати, които надминаха очакванията на анализаторите за ръста на бизнеса с чипове за памет, но показа по-предпазливо отношение при полупроводниците, като обяви намаляване на капиталовите разходи за годината. 

Нетнaта печалба нараства до 13 трилиона вона (11,4 млрд. долара) през трите месеца, приключващи през септември, съобщи в сряда базирана в Суон компания. Средната оценка бе за 12,9 трилиона вона, предава Bloomberg. Капиталовите разходи през тази година ще спаднат с 27% до 31,8 трлн. вона, обяви компанията.

Samsung заяви, че през четвъртото тримесечие е налице „слаба сезонност" за пазара на чипове и предупреди, че приходите ще се понижат през периода. Оценката на търсенето на памет е в основата на бизнес плановете на Samsung, тъй като полупроводниковата подразделение осигурява най-голямата част от приходите и печалбата на компанията, която също така прави смартфони и панели за дисплеи. Тъй като за производителите става все по-трудно да се намалят разходите при производството на памет, фирми като Samsung следят внимателно цените, като същевременно регулират разходите за заводи и оборудване.

„Доставчиците трябва да реагират по-бързо при свръхпредлагане, отколкото в миналото, което ще попречи на индустрията да премине през продължителни цикли", казва Майк Хауърд, вицепрезидент на френската компания за пазарни анализи Yole Developpement. „Ако доставчиците не реагират незабавно при слаб пазар, като намалят капацитета, а по този начин и бъдещите доставки, тогава може да са свидетели на спад на цените от  повече от 25% за една година, което би било много лошо за маржовете".

Акциите на Samsung поскъпнаха с около 2,4 на сто в ранната търговия в сряда, преди да се обезценят по-късно с около 1,1 на сто. 

Оперативната печалба е 17,6 трилиона вона (15,4 млрд. долара) при приходи за 65,5 трилиона вона (57,5 млрд. долара), твърди компанията, в съответствие с предварителните данни, публикувани по-рано този месец.

Samsung, SK Hynix и Micron Technology Inc. заедно контролират повече от 90% от пазара за динамична памет с произволен достъп или чипове DRAM, използвани във всичко - от сървъри за съхранение на данни до смартфони. Оперативната печалба от подразделението за чипове възлизат на 13,7 трилиона вона, което представлява лъвския дял от печалбата.

Подразделението за смартфоните на Samsung отчете оперативна печалба от 2,2 трилиона вона, което е спад от 3,3 трилиона вона година по-рано.

Въпреки че Samsung е най-големият производител на мобилни телефони в света, той се бори със свиващия се пазарен дял, докато китайските конкуренти Huawei и Oppo го настигат, а Apple Inc. се стреми да спечели купувачите на първокласни устройства.

Оперативната печалба на Samsung от дисплейния бизнес възлиза на 1,1 трилиона вона, което е ръст спрямо печалбата от 970 милиарда вона година по-рано. Подразделението се е възползвало от „повишеното търсене на гъвкави дисплеи от големи клиенти", заяви Samsung, добавяйки, че очаква „силното търсене да продължи и в OLED бизнеса". Samsung предлага OLED екрани на Apple Inc., макар че двете компании се конкурират за лидерското място на пазара на премиум телефони.

Дивизията за потребителска електроника на Samsung, която включва телевизори и уреди, отчита оперативна печалба от 560 млрд. вона.

Samsung е един от най-големите износители в Южна Корея и заяви по-рано през тази година, че една от най-големите му пречки за бизнеса ще бъде световният протекционизъм, предупреждавайки служителите му да се подготвят за потенциалните последици. Компанията разширява способността си да произвежда чипове с памет и смартфони, като харчи десетки милиарди долари за заводи за полупроводници и изгражда най-голямата фабрика за смартфони в света в Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още