IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung показa смирение вместо спектакъл

За първи път от години корейският концерн представи на изложението Mobile World Congress не нов Galaxy S, а три нови таблета, както и извинение

16:18 | 27.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Който иска да пише за настоящето на корейския технологичен концерн Samsung, е по-добре първо да се върне малко в миналото.

Преди почти една година в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона (Mobile World Congress, MWC) компанията сътвори невероятно PR шоу. Освен с представянето на новия Galaxy S7, събитието привлече вниманието и с това, че в даден момент гостите трябваше да сложат по едни очила Gear VR, докато междувременно на сцената се прокрадна и главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Сътрудничеството с най-голямата в света социална мрежа беше истинска победа за Samsung, а снимките от събитието се споделяха дълго не само от технологичните журналисти. 

Година по-късно Samsung отново е във фокуса, но по други причини. През есента концернът бе принуден да се откаже от своя огромен фаблет Galaxy Note 7. За Samsung това бе сериозно поражение, преди всичко за имиджа. В САЩ според актуални анкети компанията е едва на 49-о място сред предпочитанията на потребителите. Към това трябва да се добави и корупционният скандал в Корея, в който може би е въвлечено ръководството на производителя.

А в добавка и китайски производители, като Huawei и Oppo, надушват и използват шанса да нападнат със своите качествени апарати Samsung извън Китай. 

От тази гледна точка технологичният свят бе любопитен да види какво ще представи корейският концерн на тазгодишното изложение в Барселона – европейската „технологична Мека“. Едно бе сигурно – няма да има представяне на Galaxy S8, новия флагман на корейците. Очаква се то да бъде в края на март.

При всички случаи в Барселона  Samsung демонстрира умереност, не само заради по-малката изложбена площ, предава DPA. Този път няма гигантски видеоекрани, няма лазерно шоу, няма очила за виртуална реалност под седалките на журналистите и не, Марк Зукърбърг не е специален гост. Вместо това има извинение.

„Последните шест месеца са едни от най-трудните в нашата история", заяви Дейвид Лоу, директор на европейските операции на Samsung, в началото на презентацията. „Ние направихме грешки и трябва да си върнем доверието на клиентите“.

В рамките на първите 30 минути на презентацията обаче присъстващите почти не чуват името на Samsung, а компанията се фокусира върху фактите около Galaxy Note 7 и усилията си в сферата на 5G мрежите.

Въпреки това централната тема на презентацията е отново Galaxy серията. Вместо нови смартфони обаче този път Samsung представи таблетите Galaxy Tab S3. Още представеният преди две години предшественик бе обявен като таблет от високата категория и директен конкурент на iPad Pro на Apple. Сега наследникът с тегло от 429 грама и алуминиева и стъклена повърхност прави впечатление на висококачествен продукт.

Samsung представи два всъщност два таблета - Galaxy Tab S3 и Galaxy Book (с Windows 10). 

И двата вида таблети разполагат със стилуси и калъфи, които са и клавиатури, имат подобен алуминиев дизайн и версии с Wi-Fi и LTE. Моделите са с чипове от Intel, включително и LTE предложенията. По-малкият модел е с 10.6-инчов екран с Full HD резолюция и Core m3 процесор, докато по-големият е оборудван със 7-о поколение Core i5 чипсет и 12-инчов Super AMOLED HDR дисплей. Двата таблета имат функциите за бързо зареждане, до 10 часа живот на батерията и два USB Type-C порта.

Новият S-Pen усеща според производителя цели 4000 нива на натиск и има връх с дебелина 0.7 мм. Той никога не трябва да бъде зареждан и може да се използва за бележки, рисуване, скрийншотове и т.н. Но има и малък минус - устройствата не разполагат със специални гнезда за съхранението му.

Galaxy Tab S3 е директен наследник на Galaxy Tab S2 от 2015 г. и е с подобен тънък дизайн, и 9,7-инчов дисплей. Резолюцията е 2048x1538 пиксела и поддържа HDR видео, което би трябвало да направи цветовете по-добри.  Всичко това се задвижва от Snapdragon 820 чипсет, придружен от 4 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Наличен е порт за microSD карта, а софтуерът е Android 7.0 Nougat. Таблетът е дебел едва 6 мм и тежи под 500 грама.

S Pen стилусът също е наличен, но и тук няма гнездо за съхранение. Другият включен аксесоар е клавиатура, която се свързва с таблета чрез пинове и не се зарежда. 

Цените се различават силно в зависимост от мощта - Galaxy Book 10 ще струва около 800 евро, докато версията с 12-инчов дисплей ще се продава за около 1400 евро.

Малко преди края на презентацията публиката в залата се смълчава заради кратко видео, в което се появява датата 29 март – намек за предстоящото представяне на S8.

Така почти изглеждаше, че тазгодишната поява в Барселона е просто едночасова покана за следващото представление, което наистина ще е важното събитие за тази година.

Фактът, че Samsung не изпрати на сцената в каталунската столица нито един представител на мениджърите от Южна Корея, е може би също така индикация, че за Samsung сега е по-важно смирението, отколкото спектакълът, коментира и германският Die Zeit. Или може би компанията се е поучила от прекомерните шоу програми през последните години. Именно опитът за смирение се стори донякъде скучноват на публиката, но за Samsung може би беше най-мъдрото решение. Иновациите може да изчакат до 29 март. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още