Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung преговаря за повишаване цените на чиповете си с до 20%

Фирмата се присъединява към стремежа на цялата индустрия за повишаване на цените, за да покрие нарастващите разходи за материали и логистика

Samsung преговаря за повишаване цените на чиповете си с до 20%

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics води преговори с компании, за които прави чипове, за таксуване с до 20% повече за производството на полупроводници тази година. По този начин фирмата се присъединява към стремежа на цялата индустрия за повишаване на цените, за да покрие нарастващите разходи за материали и логистика, пише Bloomberg.

Цените на чиповете, произвеждани от поддоставчици, вероятно ще нараснат с около 15 до 20 на сто в зависимост от сложността им, твърдят източници, запознати с въпроса, които са поискали да останат анонимни. Чиповете с по-стари технологии ще поскъпнат повече, казват тя. Новите цени ще се прилагат от втората половина на тази година, а Samsung е завършила преговори с някои клиенти, докато с други продължава да обсъжда въпроса, посочва източниците.

Решението на Samsung е промяна спрямо относително стабилната ценова политика на компанията от миналата година, когато индустрията се втурна да качва цените заради световния недостиг на полупроводници. Компанията е изправена пред множество макрорискове като войната в Украйна, блокадите заради Covid в Китай, покачването на лихвите и ускоряващата се инфлация. Това е предизвикателство за плановете, които обикновено се правят няколко години предварително.

Говорител на Samsung е отказал да коментира въпроса.

Този ход означава и допълнителен натиск върху производителите на смартфони, автомобили и игрови конзоли да вдигнат цените, които потребителите плащат. Samsung и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. са отговорни за повече от две трети от световния капацитет изнесени чипове.

Производствените разходи за компаниите нарастват средно с около 20 до 30 процента на всички фронтове – химикали, газ, пластини и други материали. Поддоставчици като TSMC и United Microelectronics Corp. предупреждават клиентите, че планират да повишат цените със среден до висок едноцифрен процент. Лидерът в индустрията TSMC каза на клиентите си, че планира да повиши цените с около 5-8% от 2023 г., след 20% повишение миналата година, пише Nikkei. UMC също планира ново 4-процентн увеличение през второто тримесечие. ASML Holding – ключов доставчик на Samsung и TSMC – предупреди през април за нарастващия натиск, свързан с разходите за труд, както и по-високите разходи за материали и транспорт.

Недостигът принуждава клиентите да поставят приоритет на осигуряването на чиповете, които са им необходими, а не върху цената. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1511   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Световните продажби на смартфони и компютри ще спаднат през 2022 г.