IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung призован да избегне „екокатастрофа" с Galaxy Note 7

Около 50 елемента са ползвани в Note 7, но само 12 могат да бъдат рециклирани с днешните неефективни методи за рециклиране

09:42 | 01.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ще се случи с тези 4,3 милиона смартфона Galaxy Note 7, които Samsung Electronics Co. върна от пазарите след началото на кризата с възпламеняващите се батерии? Никой не е много сигурен, а известната международна екологична организация Greenpeace призова в понеделник компанията не просто да зареже телефоните, предупреждавайки за „екологична катастрофа", ако това се случи.

Досега Samsung не е заявявала публично как ще се разпорежда с телефоните, като само съобщи, че няма да ги ремонтира или да ги използва повторно. „Ние имаме разработен процес за безопасно разпореждане с телефоните", заяви компанията наскоро.

Greenpeace призова Samsung да намери нови начини за рециклиране на огромното количество метали и редки земни елементи, които се намират в телефоните, и да бъде прозрачен по отношение на своите методи за изхвърляне. 

Samsung не коментира в понеделник призива на екоактивистите, предава MarketWatch.

Около 50 елемента са ползвани в Note 7, но само 12 могат да бъдат рециклирани с днешните неефективни методи за рециклиране. Според германските изследователи от ÖkoInstitut тези 4,3 милиона Note 7S, които са били произведени, съдържат повече от 20 метрични тона кобалт, повече от 1 тон волфрам, 1 тон сребро, 100 килограма злато и между 20 и 60 килограма паладий.

„Тези материали могат да бъдат рециклирани, но вместо това ще се окажат вредни за околната среда, ако Samsung не промени предназначението или не ги използва повторно", заяви групата за опазване на околната среда в изявление.

Докато повечето от самите метали не са непременно токсични, методите за екстракцията могат да съдържат живак и цианид, използвани и при някои минни операции. Тези минни технологии за извличане на метали могат да бъдат разрушителни за екосредата и са силно неефективни, според доклад от 2013 г. на Института на електроинженерите и инженерите по електроника. В доклада се твърди, че са необходими около 165 паунда (около 75 килограма) суровини, за да се изгради един единствен смартфон. Ако сега просто бъдат унищожени всички смартфони, това ще предизвика огромна загуба на скъпи ресурси. 

„Samsung има възможност да даде пример за индустрията -  дали да възстанови и повторно използва благородните метали и други ценни материали в тези 4,3 милиона устройства, и да се избегне екологична катастрофа, или просто да ги зареже", казва Джуд Лий, старши IT специалист в Greenpeace East Asia. „Ние стартираме глобална петиция , предизвикваща Samsung не просто да зареже телефоните, а вместо това да се възползва от тази възможност, за да преосмисли напълно как да проектира и произвежда своите продукти".

Един от основните проблеми за потенциалните усилия за рециклиране е батерията на Note 7, която се закрепва към устройството. Wired съобщи вече, че служителите в заводите за рециклиране трябва внимателно да измъкнат взривоопасната батерия от всяко устройство – процес, който един инженер сравнява с „мозъчна операция на пациент, който може да се запали“.

Ако батерията бе сменяема, това щеше да опрости значително процеса на рециклиране, а вероятно също да направи изтеглянето на цялото устройство ненужно, което би довело до значително подобряване на устойчивостта на телефона.

„Всички производители на електроника и на смартфони трябва да се поучат от този инцидент и да проектират така продуктите си, че да могат по-лесно да се поправят, рециклират или използват повторно“, казва Елизабет Джардим, старши служител на Greenpeace USA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още