Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung разочарова с новата си прогноза въпреки добрия отчет

Компанията записа най-високата си тримесечна печалба от две години

Samsung разочарова с новата си прогноза въпреки добрия отчет

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Samsung Electronics обяви, че очаква печалбата ѝ за четвъртото тримесечие да спадне заради слабото търсене на чипове за сървъри и нарастващата конкуренция на пазара на смартфони. Компанията разкри това, след като отчете най-високата си тримесечна печалба от две години, предава Ройтерс.

Най-големият производител на смартфони и на чипове за памет в света очаква възстановяване на мобилния пазар и пазара на чипове през следващата година, въпреки че е предпазлив заради проблемите, прозхождащи от пандемията и търговското напрежение между Съединените щати и Китай в краткосрочен план.

„Прогнозира се глобалното търсене да се увеличи на годишна база, но несигурностите вероятно няма да изчезнат, като се има предвид възможността от допълнителни вълни на пандемията“, коментира Бен Су, изпълнителен вицепрезидент на Samsung, отговарящ за отношенията с инвеститорите.

Samsung заяви, че търсенето на мобилни чипове ще нарасне през четвъртото тримесечие, след като китайските клиенти подкрепят поръчките след американските санкции срещу Huawei Technologies, но търсенето на чипове за сървъри ще остане слабо заради запасите на големите клиенти.

„След като американските рестрикции срещу Huawei влязоха в сила, търсенето от страна на китайските клиенти се увеличи“, коментира Хан Джин-ман, старши вицепрезидент на бизнеса с чипове за памет.

Samsung кандидатства за получаването на лиценз от САЩ, за да може да продава чипове на Huawei, и все още очаква резултатите, твърди Хан.

Още по темата

Оперативната печалба за периода от юли до септември е скочила с 59% до 12,35 трлн. вона (11 млрд. долара), благодарение на най-високата тримесечна печалба на Samsung от смартфони от 2014 г. насам, която достигна 4,45 трлн. вона (4 млрд. долара).

Huawei

Близо 50-те процента ръст на продажбите на смартфони през третото тримесечие вероятно отразява увеличаването на пазарния дял на компанията за сметка на Huawei, която пострада от американските рестрикции. По-ниските маркетингови разходи заради пандемията също са били фактор, твърдят анализатори.

Samsung заяви, че печалбата ѝ от чипове е нараснала с 82% до 5,54 трлн. вона спрямо година по-рано, след като по-високите продажби на нисък и среден клас смартфони и запасите, събрани от Huawei преди налагането на санкциите, са компенсирали слабото търсене на полупроводници за сървъри.

Очаква се през настоящото тримесечие продажбите на смартфони на Samsung да спаднат с около 5% в сравнение с предходния период заради конкуренцията от новия iPhone 12 на Apple и липсата на нови флагмани от Samsung, допълват анализаторите.

„Тъй като присъствието на Huawei на пазара на смартфони става все по-слабо, маркетинговите разходи на Samsung се очаква да са по-високи през текущото тримесечие, тъй като Apple, Vivo, Xiaomi и Samsung се опитват да грабнат от пазарния дял на Huawei”, твърди Пак Сън-сун, анализатор на Cape Investment & Securities.

По думите му Samsung ще спечели от по-голямото търсене на дисплеи за първите 5G смартфони на Apple.

Бизнесът на южнокорейския гигант с уреди за дома и телевизори записа рекордна печалба за третото тримесечие благодарение на тенденцията хората да си стоят вкъщи, тъй като правителствата наложиха ограничения заради коронавируса.

Приходите на Samsung са нараснали с 8% до 66,69 трлн. вона. Нетната печалба е скочила с 49 на сто до 9,36 трлн. вона.

Цената на акциите на Samsung спадна с 2% в четвъртък.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Продажбите на носими устройства са скочили с 30% тази година