Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

САЩ блокират китайска сделка за производител на проводници

Canyon Bridge Capital Partners трябваше да плати 1,3 млрд. долара за компанията за полупроводници Lattice Semiconductor Corp

САЩ блокират китайска сделка за производител на проводници

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп блокира от съображения за националната сигурност продажбата на американска компания за производство на полупроводници на базирана в Китай компания за частен капитал, съобщи снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от DPA.

Китайската корпорация Canyon Bridge Capital Partners възнамеряваше да придобие базираната в Портланд, щата Орегон, компания за полупроводници Lattice Semiconductor Corp за 1,3 млрд .долара.

Тръмп подписа заповедта, забраняваща сделката, мотивирайки се с рядко прилаган член на отбранителен закон, който позволява на президента да блокира сливания на фирми по съображения за националната сигурност.

Според Ройтерс решението на Белия дом е ясен сигнал към Пекин, че Вашингтон няма да допусне сделки в сферата на технологии, които могат да имат потенциално военно приложение. 

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви в изявление след решението, че президентът преценява, че сделката представлява риск за националната сигурност на Съединените щати, който не може да бъде решен чрез смекчаване на условията по сделката. 

Още по темата

Манучин добави, че националният риск за сигурността е свързан с прехвърлянето на интелектуална собственост, ролята на китайското правителство в подкрепа на сделката, значението на цялостността на веригата за доставки на полупроводникови елементи за правителството на САЩ и използването от американския кабинет на продукти от Lattice.

Lattice и Canyon Bridge заявиха в съвместно изявление късно в сряда, че са прекратили предложената сделка. Lattice също заяви, че е ангажиран с постигането на печеливш растеж.

Canyon Bridge поясни в по-ранно изявление, че е разочарован от решението и нарече предложената сделка „отлична сделка за акционерите на Lattice и нейните служители".

Забраната се случва в чувствително време за отношенията между САЩ и Китай, които вече сблъскаха мнения по въпросите на търговията и Северна Корея. Китайската комунистическа партия също така се готви да проведе провеждащия се веднъж на пет години конгрес през октомври.

Решението на Тръмп слага край на продължителна кампания от страна на Canyon Bridge и Lattice за сключване на сделката. Двете компании прекараха повече от осем месеца, опитвайки се напразно да убедят властите да одобрят придобиването.

И двете компании заявиха, че сделката не представлява риск за сигурността и Canyon Bridge посочи пред Комисията по чуждестранните инвестиции в САЩ (CFIUS), че ще удвои броя на служителите на Lattice в опит да направи сделката по-приемлива, предава още Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници,  които отказват да бъдат идентифицирани, тъй като регулаторният процес е поверителен.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Хардуер
Apple разработва собствени дисплеи?