Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

САЩ дават три месеца отсрочка за износа към Huawei

Отлагането, което може да облекчи напрежението между САЩ и Китай, ще осигури функционирането на съществуващите мрежи

САЩ дават три месеца отсрочка за износа към Huawei

Снимка: Ройтерс

Официални представители на САЩ заявиха в понеделник, че ще предоставят няколко временни изключения от черния списък за износа срещу Huawei Technologies Co., давайки на някои доставчици и клиенти на китайския телекомуникационен гигант 90-дневен гратисен период от тези тежки търговски наказания.

В заповед, която трябва да бъде публикувана в сряда, Министерството на търговията заявява, че ще предостави временен лиценз за износ от САЩ към Huawei и десетки негови филиала. САЩ обявиха заповедта за черния списък през миналата седмица на основание, че Huawei е заплаха за националната сигурност на страната.

Отлагането се случва часове, след като поделението Google на Alphabet Inc. сигнализира, че ще намали достъпа до някои от най-популярните си функции за новите смартфони на Huawei.

Още по темата

Отсрочката за Huawei смекчава леко напрежението между САЩ и Китай, тъй като и двете страни се стремят да върнат търговските преговори на масата. Изключването на достъпа на Huawei до компоненти от САЩ без изключения би представлявало опустошителен удар за компанията.

Изключенията показват, че заповедта за черния списък „винаги е била лост в търговските преговори", казва Дерек Ножирс, учен от Американския институт по предприемачество.

Отлагането също може да помогне и на САЩ, тъй като те се стремят да убедят съюзниците по света да премахнат оборудването на Huawei от своите мрежи, като ограничат незабавните глобални смущения от черния списък.

Ефектът от новия лиценз е създаването на относително тесни, но значителни изключения от сериозната забрана за износ от миналата седмица, позволявайки на доставчиците в САЩ да започнат да определят как да се придвижат напред по забраната за износ, без да нарушават неоправдано договорите си или съществуващите мрежи.

„Временният генерален лиценз дава на операторите време да сключат други договорености, а на Министерството - пространството да определи подходящите дългосрочни мерки за американците и чуждестранните телекомуникационни доставчици, които в момента разчитат на оборудването на Huawei за критично важни услуги”, казва търговският министър на САЩ Уилбър Рос. „Накратко, този лиценз ще позволи операциите за съществуващите потребители на мобилни телефони Huawei и широколентовите мрежи да продължат".

Временното отлагане не е огромен позитив за Huawei, но дава на бизнеса в САЩ известно време, за да подреди своите дела, казва Майкъл Алън, управляващ директор на Beacon Global Strategies LLC, която съветва клиентите по въпроса. „Временно отлагане на екзекуцията“, казва той.

Заповедта за черния списък от миналата седмица показва, че американските фирми обикновено няма да могат да изнасят чипове или друга технология за Huawei, освен ако не са получили индивидуален лиценз от Вашингтон. А се очаква да бъдат предоставени само няколко.

Един от бенефициентите на новия временен лиценз изглежда ще са отдалечените безжични оператори в САЩ, много от които все още използват оборудването на Huawei. Те се притесняваха, че черният списък може да навреди на операциите им, като ограничи способността им дори да общуват с Huawei за техните мрежи.

Но обхватът на изключенията не е ограничен до провинциалните оператори и се отнася за други мрежи, които зависят от съоръженията на Huawei. Изключенията обхващат и поддръжката на съществуващи Huawei телефони, които бяха достъпни за обществеността на или преди 16 май, денят, в който черният списък влезе ефективно в сила.

В интервю за китайската държавна телевизионна компания CCTV основателят на Huawei Жън Джънфей звучеше предизвикателно, наричайки Търговското министерство „не много голяма сделка". По-рано той заяви, че компанията е складирала сериозно количество компоненти, за да се защити от прекъсвания на веригата на доставки от САЩ.

„Сегашните действия на американските политици подценяват нашата мощ”, казва той. „Ние сме начело на технологията 5G, други определено няма да се изравнят с Huawei за още две до три години".

Преди временното отлагане Google и други компании, които предоставят части или услуги за Huawei, планираха потенциално разрушителни за китайската компания промени. Телефоните на Huawei се оперират от софтуера Android на Google, а американската компания се бе настроила да отреже новите телефони на Huawei от актуализации на софтуера на популярни приложения като Gmail и Maps. Не се очакваше да бъдат засегнати независими приложения, като услугите за видео стрийминг.

Неспособността да използва приложения на Google ще бъде голям удар за Huawei, казва Мелиса Чау, анализатор в International Data Corp. „Приложенията на Google са изключително важни за компания като Huawei, която е силно зависима от доставките на смартфони извън Китай, които генерират половината от стойността на доставките”, каза тя. Тя добави, че е от „критично значение това да се разреши възможно най-скоро".

В отговор на заповедта на Министерството на търговията президентът и главният изпълнителен директор на Асоциацията за полупроводниковата индустрия Джон Нейфър заяви, че неговата асоциация се надява да работи с администрацията на Тръмп, за да разшири обхвата на изключенията, за да подобри „американските цели за сигурността по начин, който не подкопава способността на полупроводниковата промишленост на САЩ да се конкурира в световен мащаб и гарантира икономическата сигурност на индустрията, която е гръбнакът на технологичното лидерство на тази страна".

В отделен ход германският производител на чипове Infineon Technologies AG заяви, че прекратява доставките за Huawei на някои компоненти, произхождащи от САЩ, в знак, че дори не американски доставчиците на Huawei са обхванати от търговските ограничения на САЩ. Infineon не уточни кои компоненти са засегнати от действието, но заяви, че „голямото мнозинство“ от продуктите, които продава на Huawei, не са предмет на търговски ограничения.

Базираната в Сан Диего Qualcomm Inc. е спряла доставките на своите чипове към Huawei, а на някои служители е било казано да не комуникират с Huawei, твърди лице, запознато с темата. Чиповете на Qualcomm се използват в някои модели смартфони на Huawei. Huawei също така проектира голям брой собствени чипове за по-високия клас телефони.

Lumentum Holdings Inc., която произвежда оптични компоненти за смартфони, заяви, че спира доставките за Huawei. През финансовата 2018 г. компанията генерира около 11% от приходите си от продажби за Huawei.

Lumentum промени фискалните си очаквания за четвъртото тримесечие, за да отрази новата заповед, като сега очаква приходи от между 375 млн. и 390 млн. долара, в сравнение с между 405 млн. и 425 млн. долара. Компанията очаква коригирана печалба на акция от 65 цента до 77 цента, спрямо диапазона между 85 цента до 1 долар.

Xilinx Inc. заяви, че също е започнала да изпълнява заповедта на администрацията на Тръмп. Забраната за доставки до Huawei може да изтрие около 300 милиона долара от годишните приходи на производителите на чипове за календарната година, пише Кристофър Роланд, анализатор в Susquehanna International Group. Очаква се Xilinx да отчете приходи за 3,43 млрд. долара през тази година, според анализатори, проучени от FactSet.

САЩ предоставиха подобна, но по-широка отсрочка за ZTE Corp., след като китайската компания наруши търговските санкции на САЩ срещу Иран. Сега и Huawei е изправена пред обвинения в САЩ за нарушения на санкциите. Администрацията на САЩ също така смята, че мрежовото оборудване представлява риск за сигурността, страхувайки се, че китайското правителство може да го използва за шпионаж или саботаж. Основните американски оператори спряха да използват съоръжения на Huawei преди няколко години.

Други изключения от заповедта за износ от миналата седмица ще обхващат разкриването на уязвимости в киберсигурността и и ангажираност с Huawei за разработването на международни стандарти за следващото поколение 5G мрежи.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
6
 
2
преди 4 седмици
Дедо Дони е фалирал няколко пъти.
С'я за сметка на янките се кани да покаже какъфф е каубой при с'екви преговори.
Но Титаникът е тръгнал да потъва.
Дедо Дони може да помогне фалитът да се случи по-скоро:

https://usdebtclock.org/
1
 
6
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
С прекратяването на обслужването от Google САЩ ще загубят 100 милиона канала за информация в Европа които захранват тяхната разузнавателна машина. Това е нещо което Доналд май не беше предвидил.

Още от Хардуер
Dell, HP, Microsoft и Intel се опълчват на митата, предлагани от САЩ