Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

САЩ и Тайван влизат в спор заради недостига на чипове

Белият дом поиска от тайванските производители на полупроводници информация за недостига на компоненти

САЩ и Тайван влизат в спор заради недостига на чипове

Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван уважава американския търговски закон и правила, но ще помогне на тайванските компании, ако те получат някакви „необосновани искания“, обяви правителството, след като Съединените щати притиснаха местните фирми да предоставят информация за кризата с чиповете, предава Ройтерс.

Миналата седмица Белият дом поиска от автомобилните производители, компаниите за чипове и други да предоставят информация за недостига на полупроводници, който доведе до намаляване на производството на автомобили в САЩ. Освен това поиска те да поемат водеща роля в подпомагане на решаването на тези проблеми.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че доброволното запитване за информация в рамките на 45 дни за кризата с чиповете ще увеличи прозрачността на веригата на доставките, и ако компаниите не отговорят, „тогава имаме други инструменти, които ще изискат те да ни дадат информацията“.

В отговор на това Министерството на икономиката на Тайван заяви, че настоящата практика е компаниите доброволно да предоставят информация. Тайван е основен производител на чипове.

Министерството е говорило директно с компаниите по въпроса.

Още по темата

„Освен това тайванското и американското правителство са установили множество канали за комуникация и имат нормален поток на информация. Тайван уважава и разбира търговските закони и регулации на САЩ“, обяви министерството.

„Ако нашите компании са изправени пред необосновани изисквания в рамките на международната конкуренция, правителството със сигурност ще предложи нужната помощ и ще изрази загриженост, за да попречи на тайванските компании да се борят сами на международната сцена“, допълва то.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, най-големият поддоставчик на чипове в света, е участвал в срещата в Белия дом. След нея компанията заяви, че подкрепя и работи заедно с всички заинтересовани страни за преодоляване на недостига и е предприела „безпрецедентни действия за справяне с това предизвикателство“.

TSMC обеща да похарчи 100 млрд. долара през следващите три години за разширяване на капацитета си в производството на полупроводници.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Японското правителство подкрепя индустрията си за чипове с близо 7 млрд. долара