Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

САЩ искат да забранят използването на китайски 5G технологии в страната

Това може да принуди финландската Nokia Corp. и шведската Ericsson AB да преместят основните операции извън азиатската страна

САЩ искат да забранят използването на китайски 5G технологии в страната

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп проверява дали да не наложи изискване следващото поколение 5G оборудване, използвано в САЩ, да бъде проектирано и произведено извън Китай, пише в новия си брой в. Wall Street Journal, като се позовава на източници, запознати с въпроса. Този ход може да промени глобалното производство и да увеличи напрежението между страните.

Заповедта на Белия дом от миналия месец за ограничаване на чуждестранни мрежови устройства и услуги поради опасения за киберсигурност даде началото и на 150-дневен преглед на веригата за доставки в САЩ. Като част от този преглед американските служители питат производителите на телекомуникационно оборудване дали могат да разработят и развият хардуер, който включва електроника за клетъчна кула, както и маршрутизатори и комутатори, както и софтуера за тях, извън Китай.

Разговорите са в ранен и неформален етап. Изпълнителната заповед изисква списък на предложените правила и регламенти в 150-дневния срок, през октомври; така че налагането на каквито и да е предложения може да отнеме месеци или години.

Предложенията могат да принудят най-големите компании, които продават оборудване на американските оператори, финландската Nokia Corp. и шведската Ericsson AB, да преместят основните операции извън Китай, за да обслужват САЩ, който е най-големият пазар в световната индустрия за телекомуникационно оборудване и свързани услуги и инфраструктура на стойност 250 милиарда долара годишно. В самите САЩ няма голям производител на клетъчно оборудване.

Американските власти отдавна се притесняват, че Пекин може да нареди на китайски инженери да създадат задни врати в сигурността на технологиите, произведени в Китай. Те се опасяват, че тези дупки в защитата могат да бъдат използвани за шпионаж или за дистанционно управление или деактивиране на устройства.

Вашингтон вече забрани по същество телекомуникационното оборудване от китайски компании, особено от индустриалния лидер Huawei Technologies Co. заради опасенията, свързани с киберсигурността, които според Huawei са неоснователни. Сега Белият дом вдига тези опасения на следващото ниво, като пита западните производители на телекомуникационно оборудване дали могат да пренасочат своите зависими от Китай вериги за доставки.

„Макар че основната загриженост за националната сигурност е насочена към китайските фирми, оборудването, произведено от която и да е фирма, оперираща в Китай, е изложено на по-голям риск от уязвимости поради достъпа до персонал и съоръжения“, казва Майкъл Уесъл, член на Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай, която докладва пред Конгреса по въпросите на сигурността.

Nokia и Ericsson са най-големите производители на клетъчно оборудване в света след Huawei. На база на годишните отчети на компаниите анализаторите на Citi Амит Харчандани и Робърт Лемб оценяват, че Китай генерира 45% от производствената база на Ericsson и 10% от тази на Nokia през 2018 г. Ericsson е оперирала с капацитет от около 75% в целия свят през 2018 г., което предполага, че шведската компания има гъвкавост да прехвърли производството си в други страни. Оценките на анализаторите не включват възможността двете компании да използват китайски подизпълнители.

Още по темата


Натискът да се разпръснат световните вериги за производство и доставка е част от по-голямото съперничество между САЩ и Китай, което обхваща технологиите, търговията и влиянието за оформяне на световния икономически и политически ред. Очаква се президентът Тръмп и лидерът на Китай Си Дзинпин да се срещнат през тази седмица на срещата на върха на 20-те най-големи икономики, за да обсъдят търговския конфликт, в рамките на който всяка страна налага наказателни мита върху стоки за стотици милиарди долари.

За разлика от търговски спор, който може да бъде решен скоро, проблемите, свързани с националната сигурност, могат постоянно да излизат наяве. 

Великобритания и Япония също провеждат отделни прегледи на веригите за доставки на телекомуникационни услуги. Въпреки че САЩ лобираха двете страни да вкарат в черния списък Huawei, не е ясно доколко тези правителства координират работата си по осигуряването на техните мрежи за доставки за 5G мрежата. Британски и японски правителствени представители заявиха, че провеждат независими прегледи.

Американски представители поясняват, че действат спешно, тъй като мобилните оператори вече започват да надграждат мрежите си до 5G, свръхбърза клетъчна технология, която може да слее мобилния интернет с производствените и други начинания, създавайки свят на роботизирани фабрики, отдалечена хирургия и превозни средства без водачи, които да захранват „четвъртата индустриална революция".

Тези 5G мрежи също обещават да свържат редица неща, като пейсмейкъри, към интернет, оставяйки много устройства уязвими за кибератаки.

Говорителите на Ericsson и Nokia отказват да коментират темата пред WSJ. Говорителят на Ericsson заяви, че стратегията на компанията е да произвежда продукти близо до своите клиенти и че има гъвкавост за преместване на производството в заводи в САЩ, Китай, Бразилия, Естония и Индия. Говорителят на Nokia заяви, че тяхната производствена стратегия може да „се пребори с редица рискове, като местни разрушителни събития, транспортни възможности и политически рискове".

И Nokia, и Ericsson вече са се преместили, или са се подготвили за преместване на производството от Китай, тъй като последните 25% мита върху китайските стоки засягат телекомуникационното оборудване, произведено в Китай и изпращано до САЩ.

Сегашните дискусии са фокусирани върху това кои продукти трябва да се произвеждат извън Китай. Властите в САЩ не искат „интелигентно“ оборудване, което заобикаля данни, като хардуер за клетъчна кула, рутери и комутатори, да се изгражда в Китай. САЩ все пак могат да позволят доброкачествени части, като например енергийни преобразуватели и защитни кутии, да бъдат произведени в Китай.

По отношение на софтуера темата е по-сложна, защото самият той е по-сложен за регулиране. Например изследователи, работещи в Китай за чуждестранни компании, биха могли да допринесат с малък код за съвместните усилия. САЩ могат да забранят основния софтуер за телекомуникациите, разработен в Китай, но може да позволят генеричен софтуер с отворен код, който е достъпен за обществеността и който е разработен в Китай.

Неформалните дискусии между американски служители и технологичните компании за преместване на производството от Китай са започнали доста преди заповедта от миналия месец, през 2018 г. или по-рано, поясняват източници. Вашингтон е обсъдил с други азиатски страни идеята за насочване на инвестиции към тях за производство на продукти, които в момента се произвеждат в Китай.

Едно от затрудненията обаче е, че някои държави нямат достатъчно квалифицирани работници или подходящи терени, които да отразяват добре установената система на Китай.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Да превърнем коботите в приятел