IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са дали на Великобритания нови доказателства за „лудостта“ Huawei

През уикенда ръководителят на MI-5 индикира, че Лондон ще допусне китайската компания в доставките на оборудване за 5G мрежата

09:02 | 14.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/ALI HAIDER</p>

Снимка: EPA/ALI HAIDER

Американски държавни служители са представили на британското правителство в понеделник нови доказателства за рисковете от включване на оборудване на Huawei  в бъдещите 5G мобилни мрежи, обозначавайки това намерение като „лудост“, съобщава вестник Guardian.

Длъжностни лица от двете страни и телекомуникационната индустрия се срещнаха в понеделник преди решението на Великобритания, очаквано по-късно този месец, дали да внедри технология от китайската компания в бъдещата мрежа. Делегацията на САЩ е водена от зам. главния национален съветник по сигурността на САЩ Мат Потингър.

Съединените щати се опитват да убедят Великобритания да не използва оборудването на Huawei, защото според Вашингтон това крие рискове за сигурността.

„Високопоставени американски служители казаха на група репортери, че използването на технологията на Huawei за 5G във Великобритания ще бъде„ акт на лудост “, малко след представянето на нови доказателства пред министрите, пояснява в Twitter редакторът на Guardian за защита и сигурност.

Интензивното и публично лобиране представлява сериозно главоболие за премиера на Великобритания Борис Джонсън, от когото се очаква скоро да вземе окончателно решение за Huawei. Той многократно бе съветван от британската агенция за сигурност, че всякакви рискове за сигурността могат да бъдат ограничени.

На фона на предстоящото решение на Обединеното кралство ръководителят на MИ-5 Андрю Паркър заяви през уикенда, че „няма причина да мисли“, че използването на технологията на Huawei трябва да заплашва споделянето на разузнавателна информация със САЩ, което предполага, че Великобритания е готова да даде на китайската компания зелена светлина.

Но това твърдение беше категорично опровергано от високопоставен американски служител, част от делегацията, който заявява: „Конгресът даде да се разбере, че ще иска оценка на нашия разузнавателен обмен“.

Втори член на американската делегация пояснява, че американският президент се надява да не се отдалечи от Великобритания, добавяйки: „Доналд Тръмп следи темата отблизо“. 

Миналата пролет Обединеното кралство даде знак, че ще позволи на Huawei да достави неосновни технологии, като антени за бъдещите 5G мрежи, след като кабинетът гласува предложението с 5 гласа за и 4 гласа против. Но дори това няма да е достатъчно, за да се облекчат притесненията на Вашингтон, поясняват американските представители.

Huawei последователно отрича, че от китайското правителство е поискано да въвежда тайни „задни врати“ в своята технология и дори предложи да подпише „споразумение за нешпиониране“ със страните, които го приемат. Но САЩ настояват, че съществува риск от наблюдение.

Huawei е една от трите компании, които доставят оборудване на Vodafone, BT и други компании за мобилни телефони за високоскоростните 5G мрежи, заедно с Ericsson от Швеция и Nokia от Финландия.

В Обединеното кралство оборудването на китайците е признато като по-евтино и по-напреднало от това на конкурентите, а някои смятат, че администрацията на Тръмп иска да отслаби напредналата позиция на Китай на пазара единствено по търговски причини.

Говорител на Huawei заявява, че това е частна компания, която доставя оборудване на Обединеното кралство през последните 15 години и че парламентарните комисии са заключили, че няма техническа причина да ѝ се забрани да доставя 5G оборудване.

„А сега Андрю Паркър, ръководителят на МИ-5, казва, че няма„ причина да мисли“, че връзката на Великобритания за споделяне на разузнавателна информация със САЩ ще бъде засегната, ако Великобритания продължи да използва технологията Huawei. Сигурни сме, че правителството ще вземе решение въз основа на доказателства, а не на необосновани твърдения", добавя още говорителят на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 4 години
това е държавен протекционизъм над американския капитал - апъл, нокиа, ериксон са хамерикански. под крилото и дулата на пентагона мноооого по-лесно се прави бизнес - иначе се пъчем със "свободния си пазар" - ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Petar2015
преди 4 години
Това се нарича "извиване на ръце". Или ще направите каквото ви казваме или лошо ви се пише...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още