IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ си партнират с Тайван, за да изкарат веригите на доставки от Китай

Това засяга затъналата в проблеми индустрия за чипове, в която Тайван се представя особено добре

10:55 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Съединените щати и Тайван са естествени партньори, когато става дума за чипове, и промотирането на това сътрудничество е приоритет на САЩ, обяви изпълняващият длъжността посланик на страната в Тайван, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон смята технологичната сила и демократично управлявана страна Тайван за съществена част от своята стратегия за промени в глобалните вериги на доставките и изтласкването им извън Китай, особено когато става дума за технологии и компании за чипове.

По време на церемония за нов завод за чипове на Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp в централната част на Тайван, Брент Кристенсен, директор на Американския институт в Тайван (AIT) заяви, че е там, „за да потвърди фокуса на американското правителство върху сигурността на веригите на доставките“.

„Президентът Байдън и президентът Цай правилно определиха индустрията за чипове като основен стратегически приоритет, не само за икономически иновации, но и за националната сигурност“, коментира той.

Кристенсен посочва, че създаването на Диалога за партньорство за икономически напредък между САЩ и Тайван миналата година е начин двете страни да „изградят коалиция за противодействие на несправедливите икономически и инвестиционни политики на Китай“, посочи още Кристенсен.

По думите му САЩ и Тайван са най-естествените партньори в света по отношение на веригата на доставки на чипове „с изобилие от компании по веригата на стойността“.

Тайванският президент Цай, който присъства на същото събитие, коментира, че ще гарантира, че правителството ще подкрепя изцяло развитието на индустрията за чипове, описвайки я като „планинска верига, защитаваща страната“.

Централната роля на Тайван в производството на чипове се оказа в центъра на вниманието по време на пандемията на Covid-19, тъй като нарасналото търсене на лаптопи, таблети и друго оборудване дадоха тласък на фирми като Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), най-големия поддоставчик на чипове в света.

Чуждестранни правителства и компании помолиха Тайван да помогне за разрешаване на недостига на автомобилни чипове, който доведе до спирането на дейността в редица заводи по целия свят.

Американските компании също се задействаха. Тази седмица Intel обяви план за 20 млрд. долада за разширяване на модерния си производствен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още