IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ забраняват някои модели MacBook Pro на борда на самолети

Причината е риск при някои от лаптопите на Apple от самозапалване на батерията

08:30 | 14.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският регулатор, отговарящ за сигурността на полетите, забрани определени лаптопи MacBook Pro на борда на самолетите, след като Apple наскоро обяви, че някои бройки имат батерии, носещи заплаха от самозапалване, пише Bloomberg.

В изявление Американската федерална авиационна администрация посочва, че е “наясно с изтеглените батерии, които са ползвани от някои лаптопи Apple MacBook Pro” и посочва, че е уведомила основните американски авиокомпании за случая.

Освен това регулаторът е напомнил на авиокомпаниите да следват инструкциите от 2016 г. за стоки с подобни батерии, което означава, че засегнатите лаптопи на Apple не трябва да бъдат взимани на полети като карго или ръчен багаж на пътниците.

Агенцията за авиационна сигурност в Европейския съюз издаде предупреждение за модели MacBook Pro по-рано този месец, като заяви на авиопревозвачите в региона да следват правилата от 2017 г., изискващи устройствата с проблемни литиево-йонни батерии да бъдат изключвани и да не се ползват по време на полети.

Проблемни в случая са някои 15-инчови MacBook Pro, продавани между септември 2015 г. и февруари 2017 г. Apple обяви, че ги изтегля през юни, посочвайки, че е “установила, че в ограничен брой от по-старите бройки 15-инчов MacBook Pro батерията може да прегрее и носи риск от запалване”.

Тази седмица четири авиокомпании с карго операции, управлявани от Total Cargo Expertise - TUI Group Airlines, Thomas Cook Airlines, Air Italy и Air Transat, имплементираха забраната, спирайки лаптопите в самолетите като карго, сочат документи, разгледани от Bloomberg News.

Говорител на TUI Group Airlines заяви, че служителите на летището и бордовият екипаж ще започнат да обявяват новините за тези модели MackBook на гейта преди заминаване. Лаптопите, които са със заменени батерии, няма да бъдат засегнати, посочва още говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още