IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сензорите за изображения отново се отплащат на Sony

Заради силното търсене на тази категория японският концерн повиши очакванията си за печалбата

13:30 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Японският технологичен концерн Sony Corp. повиши прогнозата си за печалба за втори път през тази фискална година на фона на силното търсене на сензорите ѝ за изображения, които са част от камерите на модерните смартфони.

Оперативната печалба вероятно ще достигне 880 млрд. йени (8,1 млрд. долара) през годината, приключваща на 31 март. За сравнение: прогнозата на Sony през октомври бе за печалба от 840 млрд. йени, докато средната стойност при прогнозите на анализаторите е за 877 млрд. йени, сочат данни, събрани от Bloomberg. Sony също така планира да изплати годишен дивидент от 45 йени на акция спрямо 35 йени миналата година.

Кеничиро Йошида, бившият главен финансов директор, който стана главен изпълнителен директор през 2018 г., насърчи  инвестициите в подразделението за сензорите за изображения, като същевременно разчита и на по-традиционния бизнес. Редица клиенти, като Apple Inc., добавят повече камери във всеки телефон - като iPhone 11 и 11 Pro, които бяха пуснати през есента, което води до по-голямо търсене въпреки намиращия се в застой пазар на смартфони.

„Нашата фабрика за сензори за изображения работи с пълния си капацитет, а продажбите са по-силни от нашите очаквания“, каза на брифинг в Токио главният финансов директор Хироки Тотоки. „Не успяхме да увеличим инвентара, както  се надявахме“, допълни той.

Приходите от продажбите на сензори за изображения са нараснали с 40% през тримесечието до 261,6 млрд. йени, което накара Sony да увеличи годишната си цел за бизнеса с около 6% до 940 млрд. йени.

Базираната в Токио компания прогнозира, че приходите ѝ за финансовата година ще възлязат на 8,5 трилиона йени, малко по-висока от предходните прогнози.

От друга страна, подразделението за PlayStation свива прогнозите, тъй като Sony се сблъсква  с намаляващо търсене преди дебюта на PlayStation 5 в края на годината. Приходите от игралните конзоли са спаднали с 20% през тримесечието, тъй като компанията продава по-малко конзоли и игри. Sony сви целогодишната си прогноза за приходите от продажбите си в този бизнес с около 3% до 1,95 трилиона йени и намали целта си за оперативна печалба с около 2%.

„Приходите от продажбите на хардуер за игри може да продължат да страдат и заради софтуера, тъй като студията имат по-малък стимул да пускат популярни заглавия за застаряващия PlayStation 4“, заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Иън Ма преди публикуването на отчета на Sony.

Оперативната печалба за третото фискално тримесечие възлиза на 300,13 милиарда йени спрямо оценката на анализаторите за 271,65 млрд. йени.

Sony също така повиши прогнозата си за цялата година за приходите от финансови услуги с 10%, като се позовава на подобрени инвестиционни резултати в своите застрахователни операции. Компанията обаче сви прогнозата си за приходите в поделението за електроника заради по-слабото от очакваното търсене на телевизори, дигитални камери и др.

По време на пресконференцията в Токио главният изпълнителен директор на компанията Тотоки се сблъска с редица въпроси за коронавируса и неговото въздействие върху бизнеса.

Много клиенти вграждат сензорите за изображения на Sony в смартфоните и модулите на камери, сглобявани в Китай, така че има риск от прекъсване на доставките, докато спирането на производството в редица компании също може да повлияе на доставките на конзоли PlayStation 4, каза той. Дали Sony ще успее да изпълни новите целогодишни цели - зависи от това как ще се развие кризата с вируса, каза Тотоки.

„Не можем да изключим възможността въздействието да бъде достатъчно значително, за да ни принуди да отстъпим назад“ по отношение на обявените по-рано по-високи финансови цели, каза Тотоки.

Още технологични новини вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още