IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Innovation предвижда недостиг на компоненти при батериите за електромобили

От 2023 г. предлагането на сепаратори няма да отговаря на засилващото се търсене, изтъкват от звеното на концерна SK IE Technology

12:14 | 22.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното на южнокорейската компания SK Innovation Co., което се занимава с материали и компоненти за батерии за електромобили, предупреди, че глобалният пазар на сепаратори от мокър тип, ключов компонент при електрическите превозни средства, ще се сблъска с недостиг на доставките през 2023 г. заради „неочаквано“ бързия растеж, съобщава Bloomberg.

SK IE Technology Co. заяви, че продажбите на сепаратори за електромобили са се увеличили с 490% през миналата година спрямо 2018 г. Компанията, част от третия по големина конгломерат в Южна Корея SK Group, очаква сепараторите да представляват около 80% от общите ѝ продажби през следващите три години от около 55% в момента. 

„Проследяваме отблизо търсенето и предлагането и изглежда, че предлагането няма да отговоря на нарастващото търсене от 2023 г.“, заяви главният изпълнителен директор на SK IE Technology Ро Джае-сок пред журналисти в Сеул. 

Сепараторите подобряват производителността и стабилността на литиево-йонните батерии. Мокрите сепаратори са по-тънки и по-здрави от сухите сепаратори и позволяват по-голям капацитет. Въпреки че литиево-йонните батерии се използват във всякакъв вид потребителска електроника - от лаптопи до мобилни телефони, основната им роля в електрическите превозни средства води до нарастващо търсене.

SK Innovation се превърна в основен доставчик в индустрията за електрически превозни средства. Сред компаниите, които произвеждат сепаратори от мокър тип за електромобили, като японските Asahi Kasei Corp. и Toray Industries Inc., SK разполага с най-големия пазарен дял за 2020 г. - 26,5%, според данни на SNE Research Inc. Концернът удвоява годишния си капацитет за производството на сепаратори до 2,73 милиарда квадратни метра през 2024 г. - еквивалентно на доставката на 1 милион електромобила годишно.

SK се включва относително късно към голямата група от доставчици за автомобилните производители и техните електромобили, възприемайки технологията само като част от своите усилия да диверсифицира приходите си.  SK Innovation започна да разработва литиево-йонни батерии за хибридни електрически автомобили през 2005 г. и обособява SK IE Technology през април 2019 г.

SK IE Technology планира да излезе на борсата през май.

Въпреки че в краткосрочен план звеното очаква бизнесът със сепаратори да продължи да нараства, то ще започне разработката на материали за твърдотелни батерии – нов начин за производство, който според експертите може да засенчи популярните в момента литиево-йонни батерии.

Според ръководителя на SK IE Technology това вероятно ще се случи след 2030 г., когато бизнесът с твърдотелни батерии вече може да бъде реализиран търговски.

Засега SK не търси разширяване на своя производствен капацитет извън Китай, Европа и САЩ, добавя Ро Джае-сок. Според него компанията ще обмисли изграждането на съоръжение в Америка едва след 2024 г., тъй като в момента търсенето там е слабо в сравнение с Китай и Европа, а инвестиционните и оперативните разходи са по-големи.

Миналия месец компанията заяви, че инвестира 1,1 трлн. вона (987 млн. долара) за изграждане на нови фабрики в Полша, за да отговори на нарастващото търсене на фона на възхода на електромобилите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още