Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Скокът в търсенето на чипове донесе близо 14% ръст на печалбата на TSMC

Сумата достигна 5,56 млрд. долара и надмина очакванията на анализаторите

Скокът в търсенето на чипове донесе близо 14% ръст на печалбата на TSMC

Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванският гигант в производството на чипове TSMC отчете 13,8% ръст на тримесечната си печалба благодарение на бума на търсенето на полупроводници за смартфони и други устройства по време на пандемията, докато веригите на доставките се задъхват, предава Ройтерс.

Нетната печалба на TSMC, ключов поддоставчик на Apple,  за периода от юли до септември е достигнала 156,3 млрд. тайвански долара (5,56 млрд. долара), значително над средната прогноза на 22 анализатори, анкетирани от Refinitiv, които очакваха 149 млрд. тайвански долара.

Още по темата

Чиповете, произвеждани от TSMC, чието официално наименование е Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, се използват във всичко - от висок клас смартфони като новия 5G iPhone 13 на Apple до изкуствен интелект, коли и редица нисък клас потребителски продукти.

TSMC и Тайван като цяло се превърнаха в централна част от усилията за справяне с предизвикания от пандемията глобален недостиг на чипове, който принуди автомобилните производители да свият производството, и засегна производителите на смартфони, лаптопи и други.

Но проблемите с веригата на доставките, включително в пакетирането и тестването, както и тези в логистиката, не спират да тежат на индустрията. Apple, която носи около една четвърт от приходите на TSMC, вероятно ще свие производствените си цели за iPhone 13 тази година с до 10 млн. броя, обяви по-рано Bloomberg News.

Приходите на TSMC за тримесечието са нараснали с 22,6% до 14,88 млрд. долара, в съответствие с предишната прогноза на компанията за сума между 14,6 млрд. и 14,9 млрд.

Цената на акциите на TSMC се повиши с около 8,5% от началото на годината, давайки на компанията пазарна капитализация от 526,3 млрд. долара – над два пъти повече спрямо конкурента и неин клиент Intel.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Fairphone търси път към устойчивите смартфони