IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфони, но благодарение на експлоатацията на деца

40 хил. малолетни и непълнолетни лица в Конго добиват кобалт, твърдят ООН и Amnesty International

14:37 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В малки кобалтови мини в южната част на Конго хиляди непълнолетни добиват минерала, който се влага в литиево-йонните батерии на лаптопи и смартфони на познати производители. Според актуалния доклад на организацията за опазване на човешките права Amnesty International някои от тези непълнолетни са на едва седем години, работят при нечовешки условия и без никакво подсигуряване за здравето и живота си. Много от тях получават заплащане от един до два долара на ден, като след продължителен период от време увреждат белите си дробове.

Повече от половината от добивания в света кобалт е с произход Конго. Производители на електроника като Apple, Samsung и Sony са пропуснали възможността да отрекат, че добит от деца кобалт в тази област на Конго се вгражда в техни апарати, пише в доклада на Amnesty. Малко по-късно обаче компаниите отрекоха обвиненията. 

„Милиони хора печелят от новите технологии, но не се запитват как те са били произведени", казва експертът на Amnesty Марк Дъмет.

„Най-бляскавите магазини и маркетингът на най-новите технологии са в рязък контраст с децата, които влачат чувалите с камъни, с миньорите с подбити от тежък труд ръце и с трайното увреждане на белите дробове", добавя той. Детският фонд на ООН оценява, че през 2014 г. в мините в южната част на Конго са били заети около 40 хил. малолетни и непълнолетни лица.

За своя доклад Amnesty е интервюирала около 90 работници в малки мини, които често са работили с голи ръце или примитивни инструменти. Според конгоанското правителство в тези мини се произвеждат около 20 на сто от световното производство на кобалт.

Оттам металът според Amnesty преминава през прекупвачи, преди всичко през Congo Dongfang Mining (CDM), дъщерна компания на китайското предприятие Huayou Cobalt. Оттам кобалтът се продава на производителите на батерии. Huayou Cobalt пояснява, че изключва възможността поддоставчиците му да ползват детски труд. При посещението на две мини през 2014 г. не е било установено наличие на детски труд, пояснява китайската фирма. 

В своя доклад Amnesty призовава производителите на електроника и автомобили да установят, че в батериите им няма кобалт, който да произхожда от мини, ползващи детски труд. Организацията призовава и за ефективен надзор над по-малките мини от страна на властите на Конго, за да се гарантират минимални стандарти по отношение на правото на труд и мерките за сигурност.

Правителството в Киншаса междувременно отхвърли критиките в доклада, предава Ройтерс. Те са били просто финт на други страни производители на кобалт, за да завладеят пазарен дял, пояснява говорителят на кабинета Ламбер Менде.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още