IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфонът като токсичен коктейл

Веригите на доставки на електроника продължават да са свързани с проблеми и негативни ефекти както върху човека, така и върху околната среда

19:12 | 11.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

InvestorBG · Update подкаст епизод 13: Смартфонът като токсичен коктейл

Глобалните вериги на доставките на електроника продължават да са изпълнени с проблеми и конфликти, за които се говори малко. Голяма част от тези предизвикателства са свързани с дейности, влияещи пряко на начина на живот и здравето на множество работници по света, заети с добива на ценните метали за нашите смартфони, лаптопи, камери, или със сглобяването на тези устройства.

Тазседмичната гостенка в подкаста “Update” на Bloomberg TV Bulgaria определя смартфона като токсичен коктейл, изпълнен с множество ценни метали – едно устройство, което трябва да бъде рециклирано, ако не искаме ефектът върху околната среда да е прекалено тежък.

Според Борислава Йорданова, координатор кампании в екологичното сдружение „За Земята“, добивът на тези метали често е недостатъчно регулиран, свързан с насилие и има сериозен ефект върху местните общности.

„Не можем още да твърдим, че минните дейности по света са лишени от конфликт, колкото и нови регулации на глобално ниво да има. Много от тях всъщност не подлежат на контрол и са в ръцете на самите държави“, посочва още тя.

Негативен е ефектът и върху онези, които, най-често в Китай, сглобяват електрониката.

„Когато фирмата не предоставя предпазно оборудване на работниците си и не им казва с какви токсични материали работят, е много естествено те да развият различни болести“, твърди Йорданова. „За съжаление отново говорим за милиони хора, които са заети в тази индустрия, поради факта, че те нямат алтернатива по родните си места, пътуват в огромен Китай“.

По думите ѝ въпросните работници често заболяват от нелечими болести, но рядко получават компенсации или някакво възмездие.

Всички тези проблеми са се изострили значително по време на пандемията, защото много от работниците, както в мините, така и в производствените предприятия, са продължили да работят, а това е превърнало тези места в реални огнища на заразата поради близкото съжителство на хората в тях.

Същевременно светът произвежда „невъобразимо огромни количества електроника“, които не са равно разпределени, т.е. не всеки има достъп до тях, което гостенката определя като дигитално разделение.

Най-често тези ценните метали, ползвани в електрониката, се добиват в глобалния юг, но България също присъства на тази карта. Как се случва това можете да научите от целия запис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
що , без смартфони не мое ли да се живее ... ами наместо да произвеждат тия *** , не е ли по-добре да работят за по-полезни неща ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
Аз мисля, че все пак е по-добре мините за ценни метали да работят, отколкото да бъдат затворени и да лишат бедните държави от тези приходи. Също и хората които сглобяват електрониката е по-добре да работят без предпазно оборудване, отколкото да нямат работа. Впрочем, в тази индустрия защитното обурудване се използва предимно за да пази електрониката, а не хората. И последно, за равното разпределение на електрониката. По-добре бедните хора да имат компютри и смартфони, макар и най-евтините модели, отколкото да си нямат никакви. А между другото трябва да призная, че мразя смартфоните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още