Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Смартфонът като токсичен коктейл

Веригите на доставки на електроника продължават да са свързани с проблеми и негативни ефекти както върху човека, така и върху околната среда

Глобалните вериги на доставките на електроника продължават да са изпълнени с проблеми и конфликти, за които се говори малко. Голяма част от тези предизвикателства са свързани с дейности, влияещи пряко на начина на живот и здравето на множество работници по света, заети с добива на ценните метали за нашите смартфони, лаптопи, камери, или със сглобяването на тези устройства.

Тазседмичната гостенка в подкаста “Update” на Bloomberg TV Bulgaria определя смартфона като токсичен коктейл, изпълнен с множество ценни метали – едно устройство, което трябва да бъде рециклирано, ако не искаме ефектът върху околната среда да е прекалено тежък.

Според Борислава Йорданова, координатор кампании в екологичното сдружение „За Земята“, добивът на тези метали често е недостатъчно регулиран, свързан с насилие и има сериозен ефект върху местните общности.

„Не можем още да твърдим, че минните дейности по света са лишени от конфликт, колкото и нови регулации на глобално ниво да има. Много от тях всъщност не подлежат на контрол и са в ръцете на самите държави“, посочва още тя.

Негативен е ефектът и върху онези, които, най-често в Китай, сглобяват електрониката.

„Когато фирмата не предоставя предпазно оборудване на работниците си и не им казва с какви токсични материали работят, е много естествено те да развият различни болести“, твърди Йорданова. „За съжаление отново говорим за милиони хора, които са заети в тази индустрия, поради факта, че те нямат алтернатива по родните си места, пътуват в огромен Китай“.

По думите ѝ въпросните работници често заболяват от нелечими болести, но рядко получават компенсации или някакво възмездие.

Всички тези проблеми са се изострили значително по време на пандемията, защото много от работниците, както в мините, така и в производствените предприятия, са продължили да работят, а това е превърнало тези места в реални огнища на заразата поради близкото съжителство на хората в тях.

Същевременно светът произвежда „невъобразимо огромни количества електроника“, които не са равно разпределени, т.е. не всеки има достъп до тях, което гостенката определя като дигитално разделение.

Най-често тези ценните метали, ползвани в електрониката, се добиват в глобалния юг, но България също присъства на тази карта. Как се случва това можете да научите от целия запис.

По статията работи: автор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
7
 
2
ing5rov до: фиг.1
преди 2 седмици
що , без смартфони не мое ли да се живее ... ами наместо да произвеждат тия *** , не е ли по-добре да работят за по-полезни неща ?!
7
 
2
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Аз мисля, че все пак е по-добре мините за ценни метали да работят, отколкото да бъдат затворени и да лишат бедните държави от тези приходи. Също и хората които сглобяват електрониката е по-добре да работят без предпазно оборудване, отколкото да нямат работа. Впрочем, в тази индустрия защитното обурудване се използва предимно за да пази електрониката, а не хората. И последно, за равното разпределение на електрониката. По-добре бедните хора да имат компютри и смартфони, макар и най-евтините модели, отколкото да си нямат никакви. А между другото трябва да призная, че мразя смартфоните.

Още от Хардуер
Apple дава на Кук първия голям пакет акции от 2011 г.