IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank е спряла производството на робота Pepper

Японският конгломерат свива операциите си в сферата на роботиката

22:17 | 28.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

SoftBank Group съкращава работни места в глобалния си бизнес с роботи и е спряла производството на робота Pepper, докато конгломератът свива своите амбиции в индустрията, твърдят източници, запознати с въпроса, и документи, разгледани от Ройтерс.

Производството на хуманоида Pepper, рекламиран като първия робот, който има „сърце“, е било спряно миналата година, посочват документите и източниците. Според източниците рестартирането на производството може да е скъпо начинание.

Изграден от Foxconn в Китай, Pepper беше направен с цел да помага за преодоляване недостигна на работна сила, но така и не успя да привлече много клиенти. Само 27 хил. такива робота са били произведени според един от източниците.

Оттеглянето отразява отдръпването от плана на главния изпълнителен директор Масайоши Сон да направи SoftBank лидер в индустрията за роботи, произвеждайки хуманоидни машини, които могат да обслужват клиенти и да се грижат за деца.

SoftBank планира да съкрати около половината от общо 330-те си работни места във Франция през септември, твърдят документи и четирима източници. Всичко това засяга сърцевината на бизнеса с роботи на SoftBank, чиито основи лежат върху придобиването на френската компания за роботика Aldebaran през 2012 г.

Половината от служителите вече са съкратени от по-малки търговски операции в САЩ и Великобритания, коментират трима от източниците. Служители в Япония са били пренасочени към други звена. Всички източници са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса пред медиите.

Във Франция продължават преговорите за съкращенията, а окончателната бройка все още не е решена, твърди говорител на SoftBank. Съкратени са работници и в САЩ, и Обединеното кралство, а в Япония са били прехвърлени към други позииции, потвърждава той, но отказва да разкрие повече подробности.

SoftBank „ще продължи да прави значителни инвестиции в следващото поколение роботи, за служи на своите клиенти и партньори“, заяви френското ѝ звено за роботи.

Културни сблъсъци

SoftBank Robotics пусна Pepper през 2014 г. и той се превърна в лицето на конгломерата, въплъщавайки оптимистичната визия на Сон за едно подкрепено от технологиите бъдеще, докато компанията разширява инвестициите си зад граница.

Но зад кулисите е имало културни сблъсъци между френския бизнес и мениджмънта в Токио, които са засегнали разработката на роботи, а продажбите за били повлияни от ограничените функционалности на Pepper, твърдят трима източници.

В крайна сметка SoftBank се е фокусирала повече в производството на продукти като почистващия робот Whiz. Френският бизнес е оставал все повече в сянка, допълват те.

Конгломератът започна да продава активи, включително мажоритарния си дял в компанията за роботика Boston Dynamics, а Сон се концентрира повече върху инвестициите чрез Vision Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още