IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на персонални компютри продължават да намаляват

Според компанията за проучвания Gartner спадът за третото тримесечие е 7,7%, а IDC твърди, че е 10,8%

11:05 | 09.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Световните продажби на персонални компютри са спаднали със 7,7% до 73,7 млн. бройки през третото тримесечие, след като силният долар направи устройствата по-скъпи, съобщават от компанията за проучвания Gartner.

Същевременно International Data Corp (IDC) твърди, че продажбите са спаднали повече – с 10,8% до 71 млн. бройки, предава Ройтерс.

От началото на годината доларът поскъпна с около 5,6% спрямо кошницата от основни валути.

Петте топ марки на пазара, според Gartner, са Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer. Данните показват, че Dell и Apple са единствените производители в топ 5, които се радват на ръст на продажбите на персонални компютри. Acer и Asus имат сравнително слаби резултати, като спадът, който отчитат, достига двуцифрени стойности.

IDC и Gartner са единодушни, че Apple заема трето място на американския пазар, след като успя да разшири пазарния си дял. Компанията е изпреварена единствено от HP и Dell. Когато става дума за компютри обаче, Apple продължава да се представя по-добре у дома, отколкото в световен мащаб, пише VentureBeat.

Gartner посочва също, че пускането на Windows 10 през тримесечието има минимално въздействие върху продажбите, тъй като потребителите са избрали да обновят операционните системи на своите компютри до Windows 10, вместо да си вземат нови устройства.

Gartner посочва, че анализаторите „виждат някои знаци за бъдеща стабилизация и растеж“ на пазара на персонални компютри. През юли компанията обяви, че не очаква пазарът да се възстанови до 2016 г.

"Пазарът на персонални компютри продължава да се свива, както се очакваше, но ние оставаме оптимисти за бъдещите продажби“, коментира Джей Чоу, мениджър проучвания в IDC Worldwide PC Tracker. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ае сега, глупости ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
еее а аз вече 30 год не моа намеря десктоп, който да е по-практичен от VAX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 8 години
жалко, дано десктопа като концепция да не изчезне скоро .... вече 15 години не мога да намеря лаптоп който да е по практичен от десктопа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още