IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba не успя да вземе решение за бизнеса си с чипове до крайния срок

Освен консорциума, воден от Western Digital, още две групи подадоха оферти в последния момент

10:13 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският конгломерат Toshiba не успя да постигне сделка за продажбата на бизнеса си с чипове в рамките на самоналожения си краен срок, който изтича днес. С това компанията предизвика съмнения дали може да запълни дупката в баланса си навреме, за да избегне отписване от борсата и да запази бизнеса си с чипове конкурентен, коментира Ройтерс.

Бордът на затруднения японски конгломерат се срещна по-рано днес, за да прегледа офертата за 17 млрд. долара, отправена от консорциум начело с Western Digital, както и от две групи, водени от Bain Capital и от тайванската Foxconn.

Toshiba заяви, че продължава разговорите с всички кандидати и не е взела решение за намаляване на броя им.

Toshiba възнамерява да продължи преговорите с възможните кандидати, за да достигне до окончателно споразумение, което да отговаря на целите на Toshiba възможно най-скоро“, се казва в изявлението.

Запознати източници коментират, че разговорите с Western Digital са на финалната права, но двете страни изпитват трудности с достигането до споразумение по бъдещия дял на американската компания в бизнеса.

Усложнявайки ситуацията, Bain Capital отново подаде офертата си за около 18 млрд. долара в последната минута, привличайки подкрепата на Apple, за да засили предложението си, съобщиха запознати източници късно в сряда.

Foxconn – тайландският производител на електроника, също е отправил оферта.

Японският конгломерат се опитва да продаде подразделението си за чипове от месеци, за да покрие задълженията за милиарди долари, свързани с ядрения му бизнес в САЩ Westinghouse.

Високопоставен банков представител, запознат с разговорите, казва, че Toshiba все пак най-вероятно ще сключи сделка с Western Digital, тъй като обжалванията от американската компания – партньор на Toshiba в бизнеса с чипове, създават трудности да приемат която и да е друга оферта.

Ако скоро не бъде достигната сделка, Toshiba може да не спечели необходимите регулаторни одобрения до края на финансовата година през март.

Без тях тя ще трябва да обяви отрицателна нетна стойност за втора поредна година и да се изправи пред потенциално отписване от борсата – удар за акционерите и вероятно за разходите за финансиране на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още