IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba все пак продава чиповете си на Western Digital?

Според Ройтерс двете компании са на последен етап на преговорите

09:02 | 12.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Изпадналият в затруднения японски производител Toshiba Corp ще продаде своето поделение за флаш памет на консорциум, ръководен от американската Western Digital Corp, за около 2 трлн. йени (18,3 млрд. долара), обяви местното издание Nikkan Kogyo, цитирайки анонимни източници.

Toshiba планира да вземе формално решение в сряда, а подписването на споразумение трябва да се случи на 20 септември след заседание на Борда на директорите, пише Nikkan Kogyo. 

Източници съобщиха пред Ройтерс, че Бордът на Toshiba трябва да се срещне в сряда, за да разгледа предложенията на три групи. Един човек, който директно е участвал в преговорите, заяви, че разговорите между Toshiba и Western Digital продължават. Toshiba отказва да коментира подробности по преговорите по сделката.

Toshiba отчаяно търси начини да продаде подразделението си и да покрие пасиви за милиарди долари заради американския ядрен бизнес Westinghouse. През миналата седмица компанията заяви, че обмисля три конкурентни предложения, включително едно, водено от тайванската Hon Hai, известна също под името Foxconn.

Освен тя и консорциумът от Western Digital, в който влизат и KKR & Co LP и японски правителствени инвеститори, в наддаването участва и консорциум от Bain Capital и корейската SK Hynix

И трите групи кандидати са включили Apple Inc, за да подкрепят офертите си, твърдят източници.

Toshiba е вторият по големина производител на чипове NAND в световен мащаб, а Apple би имала интерес за постоянен достъп до тях, тъй като използва флаш паметта при производството на iPhone и iPad. По този начин американският концерн ще намали зависимостта си от Samsung, който е и нейният основен конкурент.

"Apple е толкова голяма, че има нужда от множество доставчици", смята Франк Джилет, анализатор от Forrester, цитиран от Ройтерс. По думите му компанията на Тим Кук трябва да се постарае да задържи колкото се може повече производители на чипове на пазара, за да останат цените им конкурентни.

Източници съобщиха пред Ройтерс, че Western Digital, която съвместно инвестира в ключовия завод за чипове на Toshiba, е предложила да се оттегли от финансирането на консорциума като компромис, но все пак иска да държи бъдещ дял в чиповия бизнес.

Nikkan Kogyo пише, че двете компании са в последните етапи на прегоровите, които трябва да финализират конкретния дял на Western Digital в бизнеса. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още