IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп към Тим Кук: Направете голяма фабрика в САЩ

Бъдещият американски президент обещава сериозни данъчни облекчения при такъв сценарий

09:10 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Снимка: Ройтерс

Бъдещият президент на САЩ Доналд Тръмп явно все още вярва, че може да накара Apple да произвежда продукти в родината. Той дори вкарва в играта данъчни стимули, за да убеди производителя на iPhone. Това става ясно от продължителен разговор на Тръмп  с редакторите на New York Times.

Новоизбраният американски президент заявява, че е получил поздравителни обаждания от основателя на Microsoft Бил Гейтс и главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

„Тим, Вие знаете, че едно от най-оригиналните мои постижения може да бъде ако накарам Apple да построи голям завод в САЩ“, казал е Тръмп на Кук. „Или много фабрики в САЩ. Ако правите вашия продукт точно тук, вместо да ходите в Китай и във Виетнам или всички други места", коментирал е той.

„Разбирам това“, е отговорил главният изпълнителен директор на Apple. Тръмп е предложил впоследствие да предостави примамливи стимули.

„Ще осъществим огромно данъчно намаление за фирми, което ще ги направи щастливи". В допълнение към големите данъчни намаления той обещава да премахне някои наредби, защото „регулациите правят възможното невъзможно".

Дискусиите му с малки и големи компании по време на предизборната кампания са му показали, че намаляването на регламентациите е посрещано с много по-голям ентусиазъм, отколкото големите намаления на данъците.

По време на кампанията си като републикански кандидат за президент Тръмп даде заявка, че иска да принуди Apple да произвежда продуктите си в САЩ и дори призова за бойкот срещу концерна, за да накара компанията да предаде на властите своята сигурна технология за криптиране. „Какво си мислите, кои сте вие?, каза той по повод на отказа на Apple да подкрепи ФБР при отключването на кодиран iPhone 5C.

Преди няколко месеца Apple е помолил няколко свои важни производствени партньори да оценят евентуалното преместване на производството си от Азия в САЩ. Причината за това вероятно са гласовитите политически атаки.

Мечтата на Тръмп за възможно връщане на загубени работни места в производствения сектор в САЩ обаче се сблъсква с редица важни фактори, за които той почти не говори.

От една страна повечето доставчици на компоненти се намират в азиатските страни, които заедно образуват една зряла и добре развита екосистема. Освен това дори и в случай, че в САЩ ще се прави крайния монтаж на устройствата, там ще бъдат създадени малко работни места. Apple и сега прави това с Mac Pro, но броят на служителите е скромен. 

Към това следва да се добави и възможното оскъпяване на нужните компоненти, ако Тръмп изпълни заканата си и наложи високи вносни мита. Редица експерти пък изразяват съмненията си, че САЩ разполагат с нужната обучена работна сила за масово производство, за каквото мечтае бъдещият президент. Така че изграждането на широкомащабно производство ще трябва да бъде предшествано от дългогодишна обучителна офанзива.

Друга пречка би било нужното гъвкаво усилване на производството, ако например Apple има нужда от големи количества части при пускане на нов модел iPhone например.

Apple среща от дълго време критика заради аутсорсинга на производството си в Азия. По време на среща на изпълнителни директори от Силициевата долина преди няколко години президентът Барак Обама е питал бившия главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс защо iPhone не може да бъде произвеждан и в САЩ. Той е получил категоричен отговор от основателя на Apple: „Тези работни места не могат да бъдат върнати“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още