IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай ученици сглобяват iPhone Х, полагайки незаконно извънреден труд

Шестима гимназисти посочват пред Financial Times, че редовно са сглобявали iPhone Х по 11 часа на ден в завод в Чжънчжоу

16:16 | 21.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основният доставчик на Apple наема ученици, които незаконно работят извънредно, за да сглобяват iPhone X на фона на усилията на компанията да отговори на търсенето, след като имаше забавяне в производствения процес, информира в. Financial Times.

Шестима гимназисти посочват пред изданието, че редовно са сглобявали iPhone Х по 11 часа на ден в завод в Чжънчжоу, с което се нарушават китайските закони за извънредния труд на работещи ученици.

Шестимата уточняват, че са част от група от 3000 ученици от училище в Чжънчжоу, изпратени през септември да работят в местната фабрика на тайванския доставчик на Apple - Hon Hai Precision Industry, по-известна като Foxconn.

По думите на учениците, които са на възраст между 17 и 19 години, им е било казано, че се изискват трите месеца "трудов опит" във фабриката, за да завършат.

Едно от момичетата изтъкна, че работата не е свързана с това, което учат. Тя е сглобявала до 1200 камери на iPhone Х дневно.

Училището отказа коментар.

Apple и Foxconn признаха, че са открили такива случаи и казаха, че взимат мерки. И двете компании посочиха, че учениците са работили доброволно.

Apple отбелязва, че одит е установил, че ученици работят извънредно и са компенсирани за това, но не трябва да им се позволява да работят повече от позволеното.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още