IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виртуалната реалност нажежава пазара на конзоли

Microsoft пуска очила с тази технология за PlayStation през октомври

10:46 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Aкциите Sony се възстановиха от загубите, които генерираха в Токио, а това се случи, след като компанията разкри датата, на която ще излязат нейните очила за виртуална реалност, и обяви ексклузивни игри за PlayStation 4, включително такива с Батман и Спайдърмен, предава Bloomberg.

Продажбите на очилата, наречени PlayStation VR, ще стартират на 13 октомври в САЩ, а до края на годината ще се появят и 50 игри, обяви Sony по време на конференцията за видео игри в Лос Анджелис E3. Библиотеката с игри може да включва ексклузивна игра с Батман, „Заразно зло 7“, „Final Fantasy XV” и „Междузвездни войни“.

Цената на книжата на компанията пое нагоре след новините и се покачи с 0,6%.

Очилата за виртуална реалност имат шанса да станат водещо устройство в зората на устройствата, свързани с тази технология. Те ще струват 399 долара, т.е. наполовина на цената на HTC Vive, които се продават за 799 долара. Facebook продава своите очила Oculus Rift за 599 долара.

Въпреки че тези очила предлагат графика с по-високо качество на изображението, те изискват и висок клас компютър, за да могат да работят. Очилата на на Sony са създадени да работят с PlayStation 4 – устройство, което 40 млн. души по света вече притежават.

"Нашата мисия е да направим PlayStation най-доброто място за играене на игри“, коментира Андрю Хаус, ръководител на бизнеса на компанията с игри.

Фирмата се опитва да запази преднината си пред Xbox One на Microsoft и Wii U на Nintendo, които са продали съответно 21 млн. и 12,8 млн. бройки. Sony, която планира да представи по-мощна версия на PS4, наречена Playstation Neo, прогнозира, че общите продажби на конзоли ще се покачат с 13% през тази фискална година до 20 млн. бройки.

По-рано на същата конференция пък стана ясно, че Microsoft пуска на пазара по-малка на размер конзола Xbox Оne S, която ще започне да се продава от август. Устройството включва 4K Ultra HD видео, но цената му не беше обявена. Xbox One S е с 40% по-малка конзола от своя предшественик. Дизайнът на корпуса е леко променен, а конзолата вече е бяла. Визуалните промени засягат дори адаптера за електричество, който вече не е с познатите досега големи размери, заради които често Xbox получаваше подигравки през годините. Освен това конзолата ще може да се поставя и вертикално.

Xbox One S ще поддържа резолюцията 4K и HDR за видео и игри, разполаха с USB порт на предния панел за по-лесен достъп и вграден инфрачервен сензор за дистанционни устройства, но липсва порт за системата за жестово управление Kinect. Свързването на Kinect с Xbox One S ще става чрез преходник за USB.

Освен това компанията разкри плановете си за ново мощно устройство, което ще види бял свят по Коледа следващата година. То носи името Project Scorpio и ще може да поддържа функции за виртуална реалност и 4K игри. 

Nintendo прогнозира през април, че продажбите на Wii U ще спаднат до 800 хил. през тази фискална година от 3,26 млн. бройки. Базираната в Киото компания заяви, че проучва продуктите с виртуална реалност, макар че няма конкретен план в тази насока. Нейното ново устройство за игра NX ще дебютира на пазара през март 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още