Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Въпреки проблема с чиповете пазарът на смартфони расте

През тази година ще бъде отчетен ръст от 12% преди всичко заради 5G, прогнозират от Canalys

Въпреки проблема с чиповете пазарът на смартфони расте

Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на смартфони в света остава високо. Въпреки затрудненията при доставките, по-специално на чипове, пазарът ще нарасне с 12 процента през текущата година, прогнозират пазарните анализатори от Canalys. Те очакват да бъдат доставени общо 1,4 милиарда устройства. Търсенето на 5G смартфони е основният двигател на пазара.

„5G е готов за масовия пазар“, казва експертът на Canalys Бен Стантън. Всички големи доставчици като Apple и Samsung Electronics вече имат в портфолиото си мобилни телефони с възможност за 5G. Canalys изчислява, че 43 процента от устройствата, продадени през 2021 г., ще бъдат 5G смартфони. Към първото тримесечие делът им е 37%. 

През миналата година пазарът на смартфони отчете понижение от 7 процента поради породената от коронавируса криза. Сега, когато кампанията за ваксиниране набира скорост в световен мащаб и пандемията е поставена под контрол, ограниченията за доставка на компоненти - особено чипове - ще се превърнат в новото предизвикателство, прогнозира Canalys.

„Индустрията се бори за чипове и това ще натовари всеки доставчик“, каза Стантън. Досега недостигът на полупроводници засяга главно производството на автомобили, но се отразява все повече и на потребителската електроника, пояснява той. 
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Micron започва да изплаща дивидент