IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi измести Apple от второто място на пазара на смартфони

Китайският гигант набира инерция, след като Huawei беше засегната от санкциите

09:41 | 16.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Xiaomi се превърна във втория по големина производител на смартфони в света през последното тримесечие след 83% скок на продажбите, сочи предварителна прогноза на Canalys.

Това е първият път, в който Xiaomi, китайски производител на всякаква електроника – от уреди за готвене на ориз до гейминг монитори – достига втората позиция, която преди беше доминирана от Samsung Electronics и Apple.

Пазарният дял на Samsung е достигнал 19% през второто тримесечие, а този на Xiaomi – 17%. Делът на Apple на глобалния пазар на смартфони е 14%, сочи информация на компанията за пазарни проучвания. Цената на акциите на Xiaomi нарасна с 4,1% днес и компанията е най-добре представящата се от състава на хонконгския индекс Hang Seng.

Huawei Technologies за кратко успя да пробие до същото място, докато санкциите не ограничиха достъпа ѝ до ключови за нея чипове. Оттеглянето ѝ от силно конкурентния пазар на смартфони мотивира други китайски компании да инвестират агресивно в нов хардуер и подобрения. Xiaomi беше особено активна, като пусна два флагмана в рамките на първите четири месеца на годината. Нейният Mi 11 Ultra включва един от най-големите сензори за смартфон камери до този момент, подчертавайки амбицията на компанията да навлезе и в премиум сегмента.

„Основен приоритет на Xiaomi за тази година е да увеличи продажбите на високия си клас устройства като Mi 11 Ultra. Но това ще бъде трудна битка, предвид факта, че Oppo и Vivo имат подобни намерения, защото и двете имат намерение да похарчат големи суми за маркетинг, за да изградят брандовете си по начин, по който Xiaomi не го е направила“, твърди Бен Стантън, мениджър продучвания в Canalys.

Международната експанзия е най-големият двигател на растежа на Xiaomi. Компанията е увеличила продажбите си с повече от 300% в Южна Америка, със 150% в Африка и с 50% в Западна Европа, твърди Canalys.

Второто тримесечие обичайно е по-спокоен период за Apple и Samsung, тъй като и двете подготвят новите си смартфони за следващите месеци. Производителят на iPhone е поискал от поддоставчиците си да произведат 90 млн. бройки от следващото му поколение смартфони тази година, което представлява голямо увеличение спрямо продажбите за 2020 г., писа по-рано тази семица Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
пасъм
преди 2 години
E то имаше, но ги махнаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
petyob
преди 2 години
значи ще има санкции и за Xiaomi - веднага ще се окаже, че работят за военните ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още