IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 100 млрд. долара: Задава се рекордна сделка в технологиите

Производителят на чипове Broadcom Ltd възнамерява да придобие конкурента си Qualcomm Inc

09:40 | 05.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Broadcom ще предложи около 100 млрд. долара за конкурента си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Broadcom ще предложи около 100 млрд. долара за конкурента си. Снимка: Ройтерс

Производителят на чипове Broadcom Ltd възнамерява да обяви до понеделник оферта за придобиване на доставчика на чипове за смартфони Qualcomm Inc, предава Bloomberg, като се позовава на трима източника, запознати с въпроса. Това ще представлява опит за създаване на компания, оценявана на 200 мрлд. долара чрез най-голямата технологична сделка за придобиване.

Свързването ще съчетае двама от най-големите производители на безжични комуникационни чипове за мобилни телефони и ще повиши залога за Intel Corp, който се опитва да диверсифицира бизнеса си към технологиие за смартфони от бизнеса с чипове за компютри. 

Стойността на офертата на Broadcom не е разкрита, въпреки че се планира оферта в диапазона на от около 70 долара до 80 долара на акция, казва един от източниците. При цена от 70 долара на акция офертата ще оцени Qualcomm на 103 млрд. долара.

Qualcomm не е наясно с подробностите за офертата на Broadcom и не е сигурно дали ще забави тази сделка, казват още източниците.

"Това е умен ход, който ще направи Broadcom технологичен гигант", казва анализаторът на GBH Insights Даниел Айвс.

Qualcomm отказва да коментира темата, докато Broadcom не е отговорила на молбите за коментар. 

Новината идва на фона на плановете на Broadcom да измести централата си в САЩ от Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира хода в четвъртък по време на събитие в Белия дом, където главният изпълнителен директор Хок Тан коментира данъчните мерки на републиканците. Понастоящем компанията е базирана в Сингапур, но има и седалище в Сан Хосе, Калифорния. Qualcomm пък е базирана в Сан Диего и може да се превърне в ключов вътрешен актив за Broadcom.

Qualcomm от своя страна се намира в разгара на сериозен патентен конфликт с Apple, която отдавна ползва безжичните модеми на Qualcomm, позволяващи на iPhone „да общува“ с телекомуникационни мрежи.

Акциите на Qualcomm са спаднали с 16 процента през тази година, с изключение на скока продиктуван от новината за придобиването от Broadcom. Компанията претърпя зашеметяващ 90 процентов спад на печалбата през четвъртото си тримесечие на 2017 г.

В момента Apple използва модеми и на Intel и на Qualcomm. Qualcomm съди Apple за това, че трябва да плати за лицензите за индустриални технологии, а Apple съди Qualcomm, защото смята, че не се упражняват справедливи, разумни и недискриминационни условия. Qualcomm се е опитвала (безуспешно) да спре продажбата на iPhone модели, както в САЩ, така и в Китай. Но ако Qualcomm бъде придобита от Broadcom, всичко ще приключи много благоприятно за Apple.

Освен това Qualcomm се опитва да приключи предстоящото придобиване на NXP Semiconductors NV  за около 38 млрд. долара. NXP е един от най-големите производители на чипове за превозни средства и разширява своята технология за самоуправление, а Broadcom също е отворен за придобиване на NXP, смята един от източниците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още