IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засегналият TSMC вирус може да забави доставките към Apple

Влиянието на атаката ще е ограничено, твърдят анализатори

13:47 | 06.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Атаката с компютърен вирус срещу Taiwan Semiconductor Manufactoring (TSMC) може да забави доставките на чипове за новите модели iPhone на Apple, но влиянието ще бъде ограничено, тъй като TSMC е подготвена за подобни проблеми, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс.

Най-големият доставчик на чипове в света TSMC заяви през този уикенд, че редица от нейните компютърни системи и инструменти са били засегнати от вирус. Фирмата обяви, че очаква пълно възстановяване на всичко в понеделник. Според компанията вероятно ще има забавяне на доставките на чипове и това ще засегне финансовите резултати за третото ѝ тримесечие.

Технологичният гигант Apple е един от засегнатите клиенти, но едно бързо възстановяване през четвъртото тримесечие трябва да ограничи до минимум влиянието, заяви в неделя Марк Ли, анализатор в Stanford C. Bernstein.

"В дългосрочен план имиджът на TSMC като надеждна компания е донякъде опетнен, но е трудно да изчислим ефекта сега“, коментира Ли.

KGI Securities твърди, че макар някои от доставките на 12-инчовите платки на TSMC да бъдат забавени, влиянието върху предстоящото пускане на нови модели iPhone ще бъде ограничено, защото „веригата за доставки е подготвена за такива инциденти и се произвеждат допълнителни чипове при първоначалния етап“.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар. TSMC твърди, че засега няма никаква допълнителна информация по темата.

TSMC твърди, че запазва предишната си прогноза за висок едноцифрен растеж на приходите за 2018 г., тъй като забавянето на продажбите през третото тримесечие ще се възстанови през четвъртото.

Големите технологични компании от Тайван, които са ключова част от глобалната верига на доставки на електроника, обикновено навлизат в по-натоварен период през втората половина на годината преди пускането на новите модели устройства.

Миналия месец TSMC намали прогнозата за годишните си приходи и капиталовите разходи, на фона на по-слабото търсене от страна на пазара на смартфони и на индустриите, свързани с криптовалути.

Още новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още