IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple подготвя няколко нови Mac-а с чипове M2 от следващо поколение

Компанията тества поне девет нови Mac-а с четири различни чипа, базирани на M2. Поне три модела ще дебютират още тази година

09:28 | 15.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. е започнал широкомащабно вътрешнофирмено тестване на няколко нови модела компютри Mac с чипове от следващото поколение M2, което е част от стремежа ѝ да създаде по-мощни компютри с помощта на собствени процесори, предава Bloomberg, като се позовава на поддоставчици на производителя от Купертино.

Компанията тества поне девет нови Mac-а с четири различни чипа, базирани на M2 - наследници на сегашната линия M1, с приложения на трети страни в App Store, става ясно от информация, потвърдена от запознати с темата източници. Този ход е ключова стъпка в процеса на разработване, което предполага, че новите машини може би ще бъдат пуснати на пазара през следващите месеци.

Чипът M2 е поредният опит на Apple да разшири границите на компютърната обработка след раздялата си с Intel Corp. през последните години. Apple постепенно замени чиповете на Intel със свои собствени разработки и сега се стреми да постигне допълнителни успехи с по-усъвършенствана линия.

След години на бавен растеж през последните две години подразделението за компютри Mac се радва на възход, отчасти подпомогнато от принудените да работят в домашни условия хора, които купуваха ново оборудване. През изминалата фискална година бизнесът реализира приходи от продажби в размер на 35,2 млрд. долара, което представлява около 10% от общите приходи на Apple.

Въпреки че в някои случаи тестването е напреднало, няма гаранции, че всички модели ще бъдат пуснати на пазара. Говорителка на базираната в Купертино, Калифорния, компания е отказала да коментира плановете.

Новите машини, които се тестват, включват:

- MacBook Air с чип M2, с кодово име J413. Този Mac ще има осем процесорни ядра, компонентите, които се занимават с основната обработка, и 10 графични ядра. Сегашният MacBook Air има осем графични ядра.

- Mac mini с чип M2 с кодово име J473. Тази машина ще има същите спецификации като MacBook Air. В процес на тестване е и вариант M2 Pro с кодово име J474.
   
- MacBook Pro от начално ниво с чип M2, с кодово име J493. Той също ще има същите спецификации като MacBook Air.

- 14-инчов MacBook Pro с чипове M2 Pro и M2 Max, с кодово име J414. Чипът M2 Max има 12 процесорни ядра и 38 графични ядра, в сравнение с 10 процесорни ядра и 32 графични ядра в сегашния модел. Той също така ще разполага с 64 гигабайта памет.

-  16-инчов MacBook Pro с чипове M2 Pro и M2 Max, с кодово име J416. M2 Max на 16-инчовия MacBook Pro ще има същите спецификации като 14-инчовата версия на MacBook Pro.

- Mac Pro с кодово име J180. Тази машина ще включва наследник на чипа M1 Ultra, използван в компютъра Mac Studio.

Apple също така тества Mac mini с чип M1 Pro - същия процесор, който днес се използва в 14-инчовия и 16-инчовия MacBook Pro от начално ниво. Кодовото име на тази машина е J374. Компанията е тествала и версия M1 Max на Mac mini, но новият Mac Studio може да направи тези машини излишни.

Новият MacBook Air, MacBook Pro от нисък клас и новият Mac mini ще дебютират още тази година, като поне два Mac-а са планирани за пускане на пазара около средата на годината, съобщи по-рано Bloomberg. С новия MacBook Air се очаква да бъде осъществен най-големия редизайн на продукта в историята му, като се добави по-тънка рамка и MagSafe зареждане.

Подобни дневници, като цитирания от Bloomberg, поддържани от разработчици, в миналото са предсказвали с точност спецификациите на предстоящите Mac-ове. През мината година те разкриха, че чиповете на MacBook Pro ще бъдат наречени M1 Pro и M1 Max.

Apple не е актуализирала MacBook Air, Mac mini или MacBook Pro от начално ниво, откакто пусна оригиналния чип M1 през ноември 2020 г. Въпреки това 14-инчовият и 16-инчовият MacBook Pro бяха пуснати в продажба съвсем наскоро, през октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още