IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският Onkyo изпада във фалит

Компанията е основана през 1946 г. и се превръща в добре познат марков производител на високоговорители, грамофони и стереоприемници

13:50 | 17.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Богатият на традиции японски производител на електроника Onkyo е подал молба за обявяване в несъстоятелност в Осака. Дълговете на компанията възлизат на около 24 млн. евро. Пред бизнес изданието Nikkei Asia производителят обяви, че е проучил всички възможности за продължаване на дейността, но не е в състояние да изплати дълговете си.

Компанията Onkyo е основана през 1946 г. и се превръща в добре познат марков производител на високоговорители, грамофони и стереоприемници. Преминаването на аудиоиндустрията към мобилните устройства през последните десетилетия постоянно вреди на компанията. Докато пазарът на аналогови аудиоустройства, като стереосистеми, се свива, търсенето на портативни аудиоплейъри, като iPod на Apple или смартфони, нарастваше. За Onkyo това означаваше постоянен спад в продажбите.

През януари 2021 г. вече се заговори за оттегляне от японската фондова борса поради капиталов дефицит в Onkyo. Първоначално акционерите предотвратиха фалита чрез продажба на опции за акции, но в крайна сметка бяха продадени твърде малко опции, така че в края на финансовата година през март 2022 г. компанията бе извадена от Токийската фондова борса. Впоследствие основната дейност със стереооборудване бе продадена на японския конкурент Sharp и на американската компания Voxx International, а подразделението за слушалки бе придобито от инвестиционен фонд.

Въпреки това марката ще бъде запазена. Заедно с Pioneer, Panasonic, Samsung, Sony и Yamaha Onkyo е един от най-големите производители на развлекателна и аудио електроника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Жалко :( дано се запази марката. Първата ми hi end аудио система беше onkyo. Брутално качество и звук..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още